Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα: Ελεύθερες μετά από τετράμηνη κράτηση δύο  διαμαρτυρόμενες για τα περιοριστικά μέτρα του Covid-19

Δύο Κινέζες, οι οποίες είχαν συμμετάσχει στις ιστορικές διαδηλώσεις των “λευκών χαρτιών” στο Πεκίνο με αίτημα τον τερματισμό των μέτρων κατά της COVID-19, αφέθηκαν χθες Τετάρτη ελεύθερες έπειτα από σχεδόν τετράμηνη κράτηση, όπως είπαν στο Reuters δύο φίλοι τους.

Οι πρωτόγνωρες αυτές διαδηλώσεις στη δεκαετή θητεία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησαν στο τέλος Νοεμβρίου σε πόλεις ολόκληρης της Κίνας.
Κατεστάλησαν από την αστυνομία εντός ημερών, αλλά συνέβαλαν στην επίσπευση της λήξης των σκληρών περιοριστικών μέτρων που διήρκεσαν τρία χρόνια.

Κατά τις διαδηλώσεις εναντίων των μέτρων εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της χώρας –πολλοί κρατώντας λευκά χαρτιά ως ένδειξη της δυσαρέσκειάς τους, η αστυνομία συνέλαβε και ανέκρινε δεκάδες άτομα. Πολλοί κρατήθηκαν μόνο για ένα 24ωρο ή και λιγότερο και άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από μερικές εβδομάδες.

Η Κάο Ζισίν, μια 26χρονη εκδότρια και η Ζάι Ντενγκρούι, μια 27χρονη δασκάλα, αφέθηκαν χθες ελεύθερες, σύμφωνα με δύο φίλες τους.

Λίγο προτού συλληφθεί η Κάο είχε βγάλει ένα βίντεο τον εαυτό της να ζητάει βοήθεια. Αυτό αργότερα δημοσιοποιήθηκε από φίλους της και κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο.

Σε αυτό, η γυναίκα αναφέρει ότι πολλοί από τους φίλους της που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις είχαν συλληφθεί από την αστυνομία.

Άλλοι διαδηλωτές σιώπησαν από τον φόβο αντιποίνων από την κυβέρνηση, αλλά κάποιοι καταφέρθηκαν εναντίον της κινεζικής πολιτικής καταστολής στη διάρκεια των ειρηνικών, ως επί το πλείστον, διαδηλώσεων.

Ο αριθμός των συλληφθέντων κατά τις διαδηλώσεις παραμένει άγνωστος όπως επίσης άγνωστο παραμένει σε πόσους απο αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες και παραμένουν υπό κράτηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More