Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα: Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ καλεί το Πεκίνο να μεσολαβήσει για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – Προειδοποιεί για χρήση βίας κατά της Ταϊβάν  

Με δύο αιτήματα υπέρ των ειρηνικών διευθετήσεων επισκέπτεται το Πεκίνο η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας  Αναλένα Μπέρμποκ.

Δηλώνει ότι το Πεκίνο θα πρέπει να “καλέσει την επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο” και παράλληλα προειδοποίησε για το καταστροφικό ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στα στενά της Ταϊβάν .

 Η κ. Μπέρμποκ θεωρεί ότι “καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ρωσία από την Κίνα” και διερωτήθηκε ρητορικά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ, γιατί η κινεζική θέση δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αίτημα στην επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο”.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, προειδοποίησε επίσης σήμερα κατά του “καταστροφικού σεναρίου” που θα συνιστούσε για “ολόκληρο τον κόσμο” μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν.

“Μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν, από το οποίο διέρχεται καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο”, σημείωσε και προειδοποίησε την Κίνα κατά μιας χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Ταϊβάν.

Συνολικά τασσόμενη υπέρ των ειρηνικών διευθετήσεων μετά τις συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογο της  η κα Μπέρμποκ τόνισε ότι, “οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται ειρηνικά”, και σημείωσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν με μεγάλη ανησυχία.

Μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του στάτους κβο θα ήταν κάτι το μη αποδεκτό για μας τους Ευρωπαίους”, υπογράμμισε και επι τη ευκαιρία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, δεν  παρέλειψε  να καταγγείλει επίσης “τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα”.

“Εξήγησα στον ομόλογό μου κατά τις διμερείς συνομιλίες που είχαμε ότι ανησυχούμε βλέποντας ότι το πεδίο δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα συνεχίζει να μειώνεται και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται“, σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, επικαλούμενη κυρίως την κατάσταση της κοινότητας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More