Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα και Ινδία προς Πούτιν: Καιρός να τελειώσει ο πόλεμος – ‘Ανοιγμα Μπάιντεν και έκκληση Μισέλ

 

Κίνα και Ινδία, οι δύο χώρες που ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπολόγιζε ως συμμάχους αντίρροπης δύναμης στην επικυριαρχία της Δύσης, διαφωνούν ανοικτά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Αποφεύγοντας ρήξη στον ιστορικό σινο-ρωσικό άξονα, ο Σι Ζινπίνγκ εκφράζει ανησυχία για τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει ο πόλεμος όσο συνεχίζεται, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι στέλνει το ίδιο μήνυμα σε συγκυρία που δεν είναι τυχαία. Η Ινδία αναλαμβάνει την Προεδρία της ομάδας G20 και καλείται να υπηρετήσει τον ρόλο του γεφυροποιού, την ώρα που και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον πρόεδρο της Ρωσίας  «εάν αναζητήσει τρόπο για να τελειώσει ο πόλεμος».

«Η επίλυση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και το κοινό συμφέρον όλων των χωρών της Ευρασίας», τόνισε ο πρόεδρος της Κϊνας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Πεκίνο.

«Παρότρυνα τον Πρόεδρο Σι, όπως κάναμε και στη Σύνοδο Ε.Ε.-Κίνας τον Απρίλιο, να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία προκειμένου να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Ουκρανία», τόνισε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ.

Ν. Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο

Από την Πολωνία όπου διεξάγεται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία στην ατζέντα, ο Νίκος Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα.

«Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι αδιαπραγμάτευτες θεμελιώδεις αρχές./ Όλοι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί αν βάλει την ειρήνη πάνω σε κινούμενη άμμο».

Σ. Λαβρόφ: Μη λέτε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο

«Θέτουμε εκτός λειτουργίας ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, που επιτρέπουν στη Δύση να εξοπλίζει το Κίεβο με φονικά όπλα που σκοτώνουν Ρώσους. Συνεπώς, μη λέτε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν έχουν εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο. Έχετε άμεση εμπλοκή όχι μόνο προμηθεύοντας όπλα αλλά και εκπαιδεύοντας στρατιωτικό προσωπικό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ για υποκίνηση της έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ωστόσο δεν απέκλεισε τις συνομιλίες, δηλώνοντας πως η χώρα του είναι « έτοιμη να ακούσει όποιον θέλει να μιλήσει».

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η «Γερμανία επιθυμεί να ξεπλύνει το ναζιστικό παρελθόν της», επικρίνοντας την απόφαση της βουλής του Βερολίνου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία το Γολοντομόρ, τον «μεγάλο λιμό» της Ουκρανίας την δεκαετία του 1930, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Μυστική δημοσκόπηση του Κρεμλίνου: Το 55% των Ρώσων είναι υπέρ των συνομιλιών με την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Meduza που έλαβε τα αποτελέσματα της τελευταίας μυστικής δημοσκόπησης που διεξήγαγε η FSO (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας), περίπου το 55% των Ρώσων τάσσεται τώρα υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, ενώ μόνο το 25% τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πολέμου.Τέτοιες έρευνες ανατίθενται από το Κρεμλίνο και προορίζονται μόνο για εσωτερική χρήση, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ρεπορτάζ: ‘Αννα Παπασωτηρίου, Ρίτσα Καστάνη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More