Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα-Λευκορωσία: Πλήρης υποστήριξη Λουκασένκο στο κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Kατά τη συνάντηση του  με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο o πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι «υποστηρίζει πλήρως» το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία, το οποίο προβλέπει επίσης «σεβασμό της κυριαρχίας όλων των κρατών» αναφέρει το BBC.

Η Κίνα και η Λευκορωσία «εξέφρασαν βαθιά ανησυχία» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και «ακραίο ενδιαφέρον για την εδραίωση της ειρήνης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας.

«Η θέση της Κίνας είναι να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Κινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο απάντησε ότι η Λευκορωσία “υποστηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία για τη διεθνή ασφάλεια που προωθήσατε».
Οι πολιτικές αποφάσεις «θα πρέπει να αποτρέψουν τη διολίσθηση σε μια παγκόσμια αντιπαράθεση στην οποία δεν θα υπάρχουν νικητές», είπε επίσης ο Λουκασένκο.

Το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων που εκπόνησε η Κίνα ζητά «σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών» και «κατάπαυση του πυρός», αλλά δεν διευκρινίζει εάν η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Αντίθετα, καταδικάζει επίσης τις «μονομερείς κυρώσεις» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη «ψυχροπολεμική νοοτροπία» της Δύσης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει αναθεωρήσει προσεκτικά το κινεζικό σχέδιο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ειρήνη.
Προηγουμένως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι ένα ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες» στην Ουκρανία.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More