Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα: Στο Πεκίνο η Γαλλίδα ΥΠΕΞ για συνομιλίες διεθνών και διμερών θεμάτων

Η Κατρίν Κολονά, επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιανγκ, κατά την έναρξη σύντομης επίσκεψής της επικεντρωμένης στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, στις πανεπιστημιακές ανταλλαγές και στον πολιτισμό.

Η επίσκεψη ξεκίνησε στα πρόθυρα της εφαρμογής της ανακωχής Ισραήλ -Χαμάς και το απόγευμα να αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι όμηροι της Χαμάς. Ήταν κάτι παραπάνω απο αναμενόμενο η σύγκρουση αυτή να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

Το σκεπτικό της γαλλικής διπλωματίας είναι ότι, η Κίνα είναι παράγοντας που έχει πλέον μεγαλύτερο βάρος από ό,τι στο παρελθόν στην περιοχή λόγω της σημαντικής και και «σθεναρής» σχέσης της «με το Ιράν», δήλωσε πηγή στους δημοσιογράφους.

Η γαλλικές προσδοκίες από την Κίνα σε αυτή τη σύρραξη είναι να συμμετάσχει στις προσπάθειές μας για να αποφευχθεί κάθε περιφερειακή κλιμάκωση, λαμβανομένου υπόψη πως μπορεί να περάσει σε παράγοντες στην περιοχή και ιδίως στο Ιράν», πρόσθεσε η πηγή.

Η Κίνα διαδραμάτισε στις αρχές της χρονιάς κομβικό μεσολαβητικό ρόλο για την επίτευξη της θεαματικής συμφωνίας εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, μεγάλων δυνάμεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Στη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό Λι στο Παλάτι του Λαού, στην καρδιά της κινεζικής πρωτεύουσας, η ΥΠΕΞ Κολονά θύμισε στον συνομιλητή της πως οι δυο χώρες, ως «μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, έχουν «παγκόσμιες ευθύνες».

Πρέπει να συμβάλουν «να βρεθούν λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις», ειδικά αυτές «του κλίματος, της βιοποικιλότητας» και να παίξουν επίσης ρόλο στην «αποκλιμάκωση των εντάσεων» σε διεθνή κλίμακα, επέμεινε.

Η κυρία Κολονά αναμένεται να συμπροεδρεύσει το απόγευμα με τον ομόλογό της Ουάνγκ Γι στον «γαλλοσινικό διάλογο υψηλού επίπεδου για τις ανταλλαγές» φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Κατόπιν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν επίσημες κατ’ ιδίαν συνομιλίες και θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Γαλλία και Κίνα αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς (παιδεία, πολιτισμός, εκπαίδευση, υγεία).

Το ταξίδι της Γαλλίδας ΥΠΕΞ γίνεται λίγο καιρό προτού ταξιδέψουν στο Πεκίνο οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ αναμένεται να κάνουν την πρώτη τους συνάντηση διά ζώσης με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε τέσσερα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More