Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καθήλωσε το κοινό η avant première της νέας σειράς της ΕΡΤ «Έρημη Χώρα» στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Καθήλωσαν το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς της ΕΡΤ «Έρημη Χώρα», τα οποία προβλήθηκαν σε avant première.

Η «Έρημη χώρα» σε σενάριο-σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα, με εξαιρετικούς ηθοποιούς και συντελεστές, είναι η πρώτη σειρά μυθοπλασίας της ΕΡΤ σε παραγωγή ERTFLIX, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς ανοίγει νέες προοπτικές στην ψηφιακή πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης, που βρίσκεται σε διαρκή ανοδική τροχιά τα τελευταία τρία χρόνια.

Ολόκληρη η σειρά θα προβληθεί αποκλειστικά στο ERTFLIX τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Παρόντες στη βραδιά ήταν ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο διευθυντής ο σκηνοθέτης της σειράς, Γιώργος Γκικαπέππας και οι ηθοποιοί Δανάη Σκιάδη, Γιώργος Καραμίχος, Στεφανία Μαρόλα και Στέλιος Ξανθουδάκης.

Κωνσταντίνος Ζούλας: «Αυτή η σειρά δεν θα μείνει μόνον στα όρια της Ελλάδας»

Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας στην ομιλία του πριν την προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων της σειράς:

«Κύριεε Ανδρεαδάκη θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας σας πολύ για τη φιλοξενία, όπως και τη πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Ρία Θανούλη, καθώς μαζί είχαμε την ιδέα της σημερινής προβολής. Ευχαριστώ βέβαια και τον Φίλιο Στάγκο Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ3, αλλά και τον άνθρωπο που συνδέει τη Δημόσια Τηλεόρασης με το Φεστιβάλ, ως μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την ΕΡΤ να συνδιοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση. Γιατί είναι η πρώτη φορά στην μακρά ιστορία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να παρουσιάζεται εδώ σε πρώτη προβολή μια πρωτότυπη σειρά μυθοπλασίας της Δημόσιας Τηλεόρασης. Η χαρά μάλιστα είναι διπλή για μας στην ΕΡΤ γιατί η Ερημη Χώρα του Γιώργου Γκικαπέπα που θα παρακολουθήσετε σε λίγο είναι η πρώτη παραγωγή του νέου παιδιού της ΕΡΤ του ΕRTFLIX.

Και θα μου επιτρέψετε προλογικά να σας πω δύο λόγια για το ERTFLIX γιατί καθώς είχα την τύχη να είμαι και ο νονός του το αντιμετωπίζω και λίγο σαν δικό μου παιδί.

Το ERTFLIX που έγινε πριν από λίγες μέρες 3,5 χρονών γεννήθηκε μέσα στην πανδημία. Και είμαι πραγματικά υπερήφανος για το γεγονός ότι το ERTFLIX δημιουργήθηκε μέσα στην ΕΡΤ από ανθρώπους της ΕΡΤ χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Όπως βέβαια και για το γεγονός ότι η νέα μας αυτή πλατφόρμα έγινε πλέον και διεθνής καθώς είναι προσβάσιμη και στα εκατομμύρια των Ελληνων, που ζουν εκτός Ελλάδος και μάλιστα όχι μόνο με ελληνικούς αλλά και με αγγλικούς υπότιτλους.

Γιατί επιλέγω σήμερα να σας μιλήσω για το ERTFLIX. Διότι νομίζω ότι προσέφερε στην ΕΡΤ τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην αποστολή της με τον πλέον σύγχρονο και πρόσφορο τρόπο. Όπως ξέρετε κάθε ελληνικό σπίτι κάθε μήνα δίνει υποχρεωτικά στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση 3 ευρώ για να παράγει ένα διακριτό ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, πολιτιστικό, παιδικό ή και αθλητικό πρόγραμμα. Τι κάνει το ERTFLIX. Αυτά τα 3 ευρώ, που δίνει ο πολίτης τα επιστρέφει προσφέροντας, όχι μόνον ξένες ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ, αλλά πρωτίστως το ελληνικό πρόγραμμα, που παράγει η ΕΡΤ μέσα από μια πλατφόρμα, που επιτρέπει στους τηλεθεατές να το παρακολουθήσουν όποτε εκείνοι το επιθυμούν και όχι κατ ανάγκην όταν προβάλλεται από την συμβατική τηλεόραση. 

Σε αυτήν την πολύ απλή λογική, οφείλει και την μεγάλη επιτυχία του. Το Ertflix δεν έκανε τίποτα άλλο από το να μιμηθεί, να προσαρμοστεί στον νέο τρόπο θέασης, που είναι πια μια διεθνής τάση. Όλοι οι τηλεθεατές να παρακολουθούν τα προγράμματα, που επιθυμούν όταν εκείνοι το επιθυμούν αλλά και από όποια συσκευή το επιθυμούν.

Θα σας πω κάτι που και σε μας φάνηκε απίστευτο τις τελευταίες μέρες στην ΕΡΤ. Τον Οκτώβριο, που μας πέρασε το ERTFLIX δέχθηκε περισσότερες από 12 εκατομμύρια επισκέψεις σε ένα μόλις μήνα. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 400.000 θεάσεις την ημέρα –και αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί- η πλειοψηφία δεν έγινε μέσα από τηλεοράσεις, αλλά από μικρότερες οθόνες.

Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο αλλά το 30% των θεάσεων των σειρών μυθοπλασίας της ΕΡΤ γίνονται πλέον από κινητά τηλέφωνα και ένα επιπλέον 28% από υπολογιστές και τάμπλετς.

Σημαίνει αυτό ότι θα πεθάνει ο κινηματογράφος; Κάθε άλλο. Δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ να σας δείξουμε μια τηλεοπτική παραγωγή στην μεγάλη οθόνη. Προσωπικά πιστεύω ότι η μαγεία του σινεμά δεν χαθεί ποτέ. Το βλέπω και από την έφηβη πια κόρη μου που ενώ ζει κατά κυριολεξία όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της μέσα στο κινητό της τηλέφωνο, κάθε Σάββατο θα δώσει ραντεβού με τις φίλες της (και πιθανώς και με τους φίλους της, χωρίς θεωρητικά να το ξέρω) στην σκοτεινή αίθουσα για να δουν όλοι μαζί μια κινηματογραφική ταινία. Αλλά είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όλοι οι άνθρωποι του σινεμά οφείλουν να προσαρμοστούν στην νέα τάση που σας περιέγραψα νωρίτερα.

Αυτή η ακριβώς η τάση ήταν και η αφορμή της γνωριμίας με τον Γιώργο Γκικαπέπα. Ο Γιώργος σκηνοθέτησε, για την ΕΡΤ μια τεράστια επιτυχία πέρσι, το Βραχιόλι της Φωτιάς. Είχαμε την ιδέα η σειρά αυτή να προβληθεί για λίγες μέρες πρώτα στο ERTFLIX και μετά στην τηλεόραση, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Εν αντιθέσει με τους ηθοποιούς που πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο την υπονομεύουμε, τον Γιώργο τον ενθουσίασε αυτή η ιδέα. Διότι, και εκείνος διέβλεψε ότι ακριβώς αυτή η επιλογή μας θα συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της.

Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα τα οκτώ επεισόδια είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές, που έγιναν οι ιδανικοί πολλαπλασιαστές της, ενώ σημειώστε ότι σήμερα αυτός ο αριθμός έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς το Βραχιόλι της Φωτιάς μετρά πλέον 2,6 εκατομμύρια θεάσεις. Διότι η πλατφόρμα προσφέρει και άλλη μια δυνατότητα για την οποία δεν σας μίλησα πριν. Να ανακαλύψεις μια σειρά σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν της προβολής της στην τηλεόραση. 

Όταν του ζήτησα να συναντηθούμε τον προηγούμενο Φεβρουάριο για να τον ευχαριστήσω γι’ αυτήν την επιτυχία, μου πρωτομίλησε για την Ερημη Χώρα.

Στα τέσσερα χρόνια, που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος της ΕΡΤ έχω γνωρίσει δεκάδες ανθρώπους της τηλεόρασης. Σας μιλώ ειλικρινά δεν είχα ξανασυναντήσει ποτέ κάποιον να μου περιγράφει με τέτοιο το πάθος μια δική του σεναριακή αλλά και σκηνοθετική ιδέα. Θα μου μείνει για πάντα αξέχαστος ο τρόπος που μου εξιστορούσε πως φαντάζεται τις σκηνές αυτής της σειράς, ένιωσα σαν να την βλέπω ήδη από τότε μπροστά μου.

Ήταν όπως σας είπα τέλη Φεβρουαρίου και πριν αποχαιρετιστούμε του είπα αυθόρμητα και χωρίς δεύτερη σκέψη ότι η Ερημη Χώρα θα είναι η πρώτη παραγωγή του ERTFLIX.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους τεχνικούς, όλους όσοι εργάστηκαν γι αυτή τη σειρα. 

Όταν μου έστειλε τα δύο πρώτα επεισόδια που θα παρακολουθήσετε τώρα, ένιωσα για πρώτη φορά ότι αυτή η σειρά δεν θα μείνει μόνον στα όρια της Ελλάδας. Ελπίζω την ίδια άποψη να έχετε εσείς. Σας ευχαριστώ πολύ».

Γιώργος Γκικαπέππας: «Είχα ηθοποιούς που αγάπησαν αυτή τη δουλειά και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό»

Μετά το τέλος της προβολής, ο σκηνοθέτης, Γιώργος Γκικαπέππας αλλά και οι ηθοποιοί, που ήταν παρόντες συνομίλησαν με τους θεατές, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Q&A, που έλυσε όλες τις απορίες.

«Εμένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου πέρα απ’ το γράψιμο, είναι η δουλειά με τους ηθοποιούς. Αυτά που γράφω στα στόματα των ηθοποιών, στα σώματά τους είναι μια διαδικασία, η οποία συμβαίνει και στο θέατρο αλλά το ίδιο συμβαίνει και στο σινεμά και σε σειρές στην τηλεόραση. Όταν ζωντανεύεις χαρακτήρες και καλείσαι να μεταδόσεις στον ηθοποιό αυτό, που εκείνος διαβάζει και ερμηνεύει και καλείται να το ζωντανέψει, για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Αυτή είναι μια σειρά, που υπακούει σε ένα είδος, που αγαπώ εγώ, σε μια μορφή, που υπάρχει ένα είδος κατ επείγον, αναγκάζει τους ήρωες να λειτουργούν απέναντι σε μία κρισιμότητα, δηλαδή έρχεται ένα γεγονός, το οποίο δε σε παίρνει να το πολυσκεφτείς. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία λειτουργείς υποσυνείδητα, οπότε σου προκύπτουν πράγματα, τα οποία προδίδουν πολλές φορές και πτυχές του χαρακτήρα. Έπρεπε να το βρω με τους ηθοποιούς. Τι είναι αυτό, που βγαίνει έξω από αυτούς, τι είναι αυτό, που τους προδίδει μέσα τους, ποιο είναι το παρελθόν τους και τα δικά τους πράγματα και πώς μπαίνουν μέσα σε αυτή την ιστορία και να διαχειριστούν το ζήτημα, που έχουν. Όλα αυτά έπρεπε να δουλευτούν, καθίσαμε διαβάσαμε το σενάριο μαζί, το δουλέψαμε, κάναμε πρόβες, για μένα το γύρισμα είναι λιγότερο η λήψη, το μεγαλύτερο μέρος είναι η πρόβα και πώς θα στήσουμε τη σκηνή. Δόξα τω Θεώ, έχω ηθοποιούς, που αγάπησαν αυτή τη δουλειά και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό», τόνισε ο σκηνοθέτης της σειράς.

«Μπορώ να πω ότι η Μαρίνα είναι ένας χαρακτήρας, που από την πρώτη στιγμή που τη διάβασα την αγάπησα. Αυτό που με γοήτευσε σε αυτή είναι ότι βρήκε έναν σκοπό ζωής», επισήμανε η  Δανάη Σκιάδη.

«Εγώ έχω ένα πλάκωμα πάλι, παρ ότι τα έχω δει τα επεισόδια, θέλω να τα ξαναδώ για να δω τι γίνεται και οι άνθρωποι δεν αγαπιόμαστε όπως θα θέλαμε όλοι…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καραμίχος.

«Εκτός απ’ το ξύλο που τρώμε, ο Γιώργος ξέρει πολύ καλά να επικοινωνήσει με τους ηθοποιούς. Γνωρίζει τον τρόπο να δημιουργήσουμε όλοι μαζί κάτι», σχολίασε ο Στέλιος Ξανθουδάκης.

«Εμένα μου έκανε πολύ μεγάλη χαρά να συνεργαστώ με αυτό το τιμ. Συνδέθηκα πολύ με τον χαρακτήρα και ήταν πολύ προσωπικό όλο αυτό», ανέφερε η Στεφανία Μαρόλα.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της σειράς, η οποία θα κάνει πρεμιέρα την 1η Δεκέμβρη στο ERTFLIX:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More