Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καθηγητής Χαρ. Τσούκας για τις αντιδράσεις στις νέες ταυτότητες: Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο συνωμοσιολογικό πλαίσιο σκέψης

Για τι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το θέμα τω νέων ταυτοτήτων μίλησε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γουόρικ της Βρετανίας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου της Λευκωσίας, Χαρίδημος Τσούκας, στην εκπομπή της ΕΡΤ, UPDATE, και τον Θάνο Σιαφάκα.

Όπως είπε «Νομίζω ότι είναι πιο ευρύ αυτό το πρόβλημα. Καταρχήν δεν είναι καινούριο. Κατά καιρούς ανακύπτει στη δημόσια σφαίρα με αφορμή κάποια γεγονότα τα οποία είναι μείζονος σημασίας ή προσλαμβάνονται ως τέτοια. Να σας θυμίσω ότι οι θεωρίες συνωμοσίας επίσης αφορούν και το θέμα των εμπρησμών για τα δάση μας. Δεν είναι τυχαίο ότι με πόση μεγάλη ευκολία το πρώτο πράγμα που επικαλούνται κάποιοι είναι οι θεωρίες περί εμπρησμών. Κατά τη γνώμη μου, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σκέψης, ένα συνωμοσιολογικό πλαίσιο σκέψης ο άξονας του οποίου είναι ότι κάποια κέντρα ήταν είτε ξένα, εγχώρια, σκοτεινά πάντως απεργάζονται το κακό των πολλών ανθρώπων, πολλών από εμάς. Αυτό κατά καιρούς παίρνει διάφορες μορφές. Είχαμε τη μορφή των εμβολίων με το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Τώρα έχουμε το θέμα των ταυτοτήτων. Αύριο θα προκύψει κάτι άλλο».

Στην ερώτηση αν όλο αυτό αποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα ο κ. Τσούκας είπε όχι απαραίτητα ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρχει και μια στόχευση μπαχαλοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου ανέφερε ότι «ναι, εγώ ξεκινάω από αυτό που μου φαίνεται πιο εύλογο. Κοιτάξτε, ως κοινωνικός επιστήμονας, το πρώτο πράγμα που κάνω όταν θέλω να ερμηνεύσω ένα πράγμα είναι να ξεκινώ από μια από τις πλέον εύλογες υποθέσεις. Είναι πιο εύλογο να υποθέσω ότι αυτή η έκρηξη του ανορθολογισμού που βλέπουμε τώρα οφείλεται σε ένα υπόγειο ρεύμα που διαπερνά την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι καινούργιο. Ο κ. Χατζής, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, μας θύμισε στην Καθημερινή, την Κυριακή, ότι ήδη από το από τα χρόνια της επανάστασης στο νεότευκτο ελληνικό κράτος είχαμε τις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις της εποχής για ποικίλα θέματα. Διαπερνά λοιπόν την κοινωνία μας και όχι μόνο τη δική μας. Δείτε την Αμερική…».

Στο σχόλιο του Θάνου Σιαφάκα ότι φαίνεται ότι υπάρχουν σκοτεινές τρύπες από τον Μεσαίωνα ακόμα ο κ. Τσούκας ανέφερε ότι «πάντοτε υπάρχουν, γιατί και η ψυχή μας είναι σκοτεινή μην το ξεχνάμε αυτό. Ο Διαφωτισμός δεν είναι κάτι το οποίο μας διαπερνά και μας αλλάζει οριστικά και διαπαντός. Έχουμε εγγενώς τις προκαταλήψεις μας, τις όποιες δεισιδαιμονίες μας μερικοί τις καταλαβαίνουμε και προσπαθούμε να τις αποβάλλουμε, άλλοι δεν τις καταλαβαίνουμε ή αφηνόμαστε σε αυτές. Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Αφορά και άλλες δυτικές κοινωνίες με μακρύτερη παράδοση ορθολογισμού».

Σε ερώτηση για το αν η ανησυχία για τις νέες ταυτότητες έχει μια βάση που μπορεί να συνδέεται με την οικονομική κατάσταση κάποιων ανθρώπων, τη νέα τεχνολογία και τους κίνδυνους που εμπεριέχει ο Χαρίδημος Τσούκας τόνισε ότι «αν εστιάσω στενά στο φαινόμενο της αντίδρασης στις ταυτότητες, είναι μια εντελώς παράλογη, ανορθολογική αντίδραση. Τελεία. Τώρα το υπόλοιπο της προτάσεως σας, της παρατήρησής σας έχει να κάνει με την ερμηνεία του φαινομένου. Γιατί λοιπόν μια μερίδα, μικρή μερίδα, αλλά υπαρκτή μερίδα πολιτών, συμπολιτών μας, συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό; Εδώ τώρα μπορούμε να το ερμηνεύσουμε το φαινόμενο με ένα από τα οποίο να είναι αυτά που λέτε. Είναι η ψυχική πίεση την οποία υφίστανται πολλοί άνθρωποι σήμερα στη χώρα. Είναι το γεγονός επίσης ότι υπάρχει αυτό το υπόγειο ρεύμα ανορθολογισμού και ιδιαίτερα που εκτρέφεται σε σκοταδιστικούς κύκλους της Εκκλησίας, το οποίο κατά καιρούς βγαίνει στην επιφάνεια. Και το καινούργιο αυτή τη φορά που δεν το είχαμε παλαιότερα, είναι ότι το εκμεταλλεύονται πολιτικά συγκεκριμένα κόμματα. Έτσι, πριν από την εποχή του αντιεμβολιαστικό κινήματος, δεν είχαμε κόμματα στα αλήθεια, το οποίο να ασπάζονται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες κατά των εμβολίων. Τώρα έχουμε και βγαίνουν μπροστά, είναι κοινοβουλευτικά κόμματα και δίνουν μεγαλύτερη ορατότητα σε αυτό το κύμα του ανορθολογισμού. Δεν θα πρέπει όμως να υπερβάλλουμε και τη σημασία του».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More