Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κακοκαιρία Daniel: Νερό, λάσπη και καταστροφή – Η ΕΡΤ στη βυθισμένη Μεταμόρφωση

Χωρίς σπίτι, χωρίς ρούχα και χωρίς βασικά είδη πρώτης ανάγκης, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Στον Παλαμά και τα γύρω χωριά οι καλλιέργειες είναι κάτω από το νερό και οι κτηνοτροφικές μονάδες βυθισμένες στη λάσπη. Απέραντος βάλτος οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας, ενώ στα Τρίκαλα ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο. Σε Βόλο και Πήλιο, δίνεται μάχη για να επανέλθει η υδροδότηση και να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο. Σημειώνεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι άνοιξε ο δρόμος Τρίκαλα – Λάρισα.

Ύστερα από 4 μέρες αποκλεισμού της επαρχίας Αγιάς, η Πολιτική Προστασία, ο Δήμος και η Πυροσβεστική προχώρησαν στη μεταφορά φαρμάκων και ασθενών από και προς την Αγιά. Αδιάβατοι οι δρόμοι στα χωρία της Καρδίτσας.

Η Δέσποινα Αμαραντίδου με το συνεργείο της ΕΡΤ μπήκαν στο χωριό Μαραθέα με τρακτέρ και κατέγραψαν το βαλτωμένο τοπίο μετά τον κατακλυσμό.

Στον Παλαμά, ακόμα και τώρα υπάρχουν σπίτια στα οποία ζουν στοιβαγμένοι 20 και 30 άτομα που δεν έχουν που να μείνουν.

«Υπάρχουν δύο δομές στην Καρδίτσα που φιλοξενούν άστεγους που κατοικούσαν στον δήμο μας» ανέφερε ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

Στο χωριό Κουλούρι, οι επιχειρηματίες επιστρέφοντας στον τόπο τους, αντίκρυσαν την απόλυτη καταστροφή.

Σε απόγνωση και οι κάτοικοι του Πηλίου όπου άρχισαν οι αιτήσεις από τους κατοίκους στο Δημαρχείο Νοτίου Πηλίου για τις καταγραφές των ζημιών.

Το κύριο βάρος πέφτει στην απομάκρυνση των μπαζών από τους οικισμούς Μηλίνα, Χόρτο και Πλατανιά στους οποίους έχουν συσσωρευτεί τεράστιοι όγκοι ακόμα και μέσα στα σπίτια.

Οι πληγέντες μαζικά υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τις αποζημιώσεις που θα τους βοηθήσουν να ξαναστήσουν το βιός τους.

«Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 3.000 προσωρινές αιτήσεις. Από σήμερα η πλατφόρμα άνοιξε για τις περιοχές της Λάρισας και της Φθιώτιδας. Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί οι νομοί Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, δηλαδή μπορούν να κάνουν αίτηση σε αυτή την πλατφόρμα όλοι οι πληγέντες από αυτούς τους νομούς» τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής διευκρινίζει ότι οι ιδιοκτήτες, εφόσον θέλουν να καθαρίσουν τις κατοικίες τους, θα πρέπει να βγάλουν φωτογραφίες από το εσωτερικό όλων των πληγέντων χώρων του κτηρίου, στις οποίες θα φαίνονται ευκρινώς τόσο το ύψος της στάθμης του νερού που εισχώρησε, όσο και η πληγείσα οικοσκευή εντός των δωματίων. Μέχρι εχθές είχαν πραγματοποιηθεί 4.336 αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Σορός άνδρα εντοπίστηκε από το Λιμενικό στην παραλία Μουρτιά του Πηλίου

Η σορός ενός άνδρα εντοπίστηκε το μεσημέρι στην παραλία Μουρτιά στο Νότιο Πήλιο η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί. Αυτή η παραλία βρίσκεται λίγο νοτιότερα από την παραλία Ποτιστικών, όπου χάθηκε το ζευγάρι των Αυστριακών από την αρχή της κακοκαιρίας και βρίσκεται στην ίδια περιοχή όπου είναι η παραλία Θεοτόκος, όπου το περασμένο Σάββατο βρέθηκε σορός γυναίκας, η οποία εικάζεται ότι ανήκει στην Αυστριακή που είναι αγνοούμενη.

Η ΕΡΤ στη βυθισμένη Μεταμόρφωση – Μόνο με βάρκες η μετακίνηση

Η δημοσιογράφος Βαλέρια Δολαψάκη βρέθηκε στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας η οποία παραμένει βυθισμένη στο νερό. σε μισή ώρα. Όπως είπε το χωριό βυθίστηκε μέσα σε μισή ώρα.

Μετά από πολλές μέρες κατάφεραν οι κάτοικοι να μπουν στο χωριό και οι περισσότεροι είπαν ότι πολύ απλά δεν έχει απομείνει τίποτα. Έχουν καταστραφεί όλα, αλλά σπίτια έχουν γείρει, αλλά και αυτά που έχουν μείνει όρθια ουσιαστικά δεν υπάρχουν καθώς τίθεται θέμα στατικότητας. Στο μεταξύ τα νερά ξεκινούν να υποχωρούν σιγά – σιγά και αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι μένουν σε συγγενικά τους πρόσωπα αναμένοντας τη βοήθεια της πολιτείας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Ελένη Μπουγά, Άντζυ Κούκη, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Κώστας Νούσης, Βαλέρια Δολαψάκη, Μάκης Νασιάδης, Δέσποινα Αναραντίδου, Κώστας Καντούρης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More