Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κακοκαιρία Gaia: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου-112 σε Σάμο, Δωδεκάνησα, νότια Κρήτη

Κύμα κακοκαιρίας, πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.  Μήνυμα του 112 εστάλη σε Σάμο, Δωδεκάνησα, νότια Κρήτη.  Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία Gaia από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής αρχίζει να εξασθενεί. Τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στη δυτική Ελλάδα μέχρι το απόγευμα, στις Κυκλάδες, την Κρήτη, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το βράδυ και στα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το βράδυ. Σημειώνεται ότι, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και τη νότια Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Σάμο και νοτιότερα) και στα Δωδεκάνησα.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) από τις απογευματινές ώρες έως τις πρωινές της 12/12 σε #Σάμο #Δωδεκάνησα

Περιορίστε μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε οδηγίες Αρχών

https://t.co/rhGuJbyuPh

— 112 Greece (@112Greece) December 11, 2022

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) από τις μεσημβρινές ώρες έως τις πρώτες βραδινές της 11/12 σε νότια #Κρήτη

Περιορίστε μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε οδηγίες Αρχών

https://t.co/rhGuJbyuPh

— 112 Greece (@112Greece) December 11, 2022

 

Ζημιές, πτώσεις βράχων, διακοπή ηλεκτροδότησης

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις νοτιάδες και τις τοπικές χαλαζοπτώσεις, πλήττουν ιδιαίτερα τα δυτικά, και πτώσεις δένδρων έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές των Ιωαννίνων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πωγωνίου, της Ζίτσας και της Δωδώνης. Προβλήματα από πτώσεις βράχων, δένδρων και φερτών υλικών και στα Τζουμέρκα, όπου σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το κεντρικό βάθρο πεζογέφυρας. Η γέφυρα για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή.

Ηγουμενίτσα: Τα έντονα καιρικά φαινόμενα “έβγαλαν” πάλι την θάλασσα στον δρόμο στο Δρέπανο (βίντεο)

Σοβαρή κατολίσθηση και στους Μελισσουργούς Άρτας, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκκενωθεί σπίτια. Με 15 μηχανήματα η Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρεί να ανοίξει τους δρόμους, ενώ πολλές περιοχές έχουν διακοπές ηλεκτροδότησης. Δέντρα επίσης έπεσαν και στην παλιά Εθνική οδό Ιωαννίνων – Αθηνών και Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται.

Κακοκαιρία Gaia: Προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα – Υποχώρηση των φαινομένων από το βράδυ

Κανονικά εκτελούνται από το μεσημέρι τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, αφού οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ, προκάλεσαν το πρωί προβλήματα σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Blue Star Patmos που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι από τον Πειραιά για τα Δωδεκάνησα θα αναχωρήσει στις 4 το απόγευμα. Τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο ενώ κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέας Στύρα. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στη Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου, στη γραμμή Καβάλα-Θάσος.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More