Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλαμάτα: Ελληνικές ταινίες στο 9ο ΔΦΝΠ

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο επιτυχημένες προβολές και μουσικές παραστάσεις, το Φεστιβάλ μπαίνει στην τελευταία εβδομάδα και ξεχωρίζει τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν έως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Από τις μαχήτριες της Αντίστασης, κι έναν νεαρό Καραγκιοζοπαίχτη στη Γαλλία, μέχρι τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη στην Ιαπωνία και τις επιρροές της ποπ κουλτούρας στον 21ο αιώνα, το πρόγραμμά έχει κάτι για όλους.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου,
17:00 – Γυναίκες Μαχήτριες, Τριπλή Απελευθέρωση του Λεωνίδα Βαρδαρού
Ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός συναντά 22 από τις γυναίκες που πήραν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μοιραστούν τα βιώματά τους, με μικρές παρεμβολές από τις ιστορικούς, τις Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου,
16:00 – Δημήτρης Σκύλλας: Afterpop του Δημήτριου Ζηβόπουλου
Ποιος είναι πιο ποπ η Μαντόνα ή ο Μπετόβεν; Από τα ελληνικά βουνά στις μεγάλες σκηνές του BBC, ο τριανταπεντάχρονος, προκλητικός συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας αποκαλύπτει τα μυστικά της σύγχρονης μουσικής σύνθεσης.

19:45 – Το Άλλο Μισό του Γιώργου Μουτάφη
Σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Άνθρωποι εν κινήσει. Αντιμετωπίζουν κινδύνους σε άγνωστα και αφιλόξενα μέρη. Για 15 χρόνια, ένας φωτορεπόρτερ γίνεται μάρτυρας στο ταξίδι των μεταναστών μέσα στα σκοτεινά σύνορα της Ευρώπης.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου,
20:00 – Το Φωτογραφείο του Μπαμπά μου της Καλλιόπης Λεγάκη (Παρουσία της σκηνοθέτιδας)
O Τάκης Τλούπας θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της Ελλάδας. Σήμερα, η κόρη του Βάνια εργάζεται επίσης ως φωτογράφος στο ίδιο στούντιο.

21:30 – Ο Καραγκιοζοπαίχτης της Νιόν της Ιρίνα Μπόικο (Παρουσία της σκηνοθέτιδας)
Ο Γιώργος γεννήθηκε στην Αθήνα. Όταν ήταν 4 ετών, είδε για πρώτη φορά στη ζωή του μια παράσταση Καραγκιόζη. Τώρα είναι 13 χρονών και ζει στη Νιόν. Παίζει στα αγγλικά και στα γαλλικά, σε σχολεία και σε θέατρα στη Νιόν.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου,
18:00 – Τελευταίο Ταξίδι του Άρη Χατζηστεφάνου
Ένα ταξίδι στη σύγχρονη Ιαπωνία μέσα από τα μάτια του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (δημιουργού του Αλέξη Ζορμπά) ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία πριν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

19:00 – Γράμμα στον Νικόλα της Χαράς Καμινάρα
Μέσα από αυτό το φίλμ που παίρνει τη μορφή οπτικοακουστικού γράμματος, αναδύεται η μαρτυρία μιας φωτογράφου προς το παιδί της.

20:00 – Στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς της Δήμητρας Ζήρου (Παρουσία της σκηνοθέτιδας)
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη σύγχρονη ζωή των αυτόχθονων πληθυσμών που κατοικούν στην ευρωπαϊκή αρκτική περιοχή, τους Σαάμι, ευρέως γνωστών ως Λαπ.

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι Καλαμάτας, Άργους – Μυκηνών, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και Ήλιδας.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τζίνα Πετροπούλου.
Το 9ο ΔΦΝΠ, πραγματοποιείται με την Οικονομική Υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ)

peloponnisosdocfestival.com
facebook.com/peloponnisosdocfestival
instagram.com/peldocfest

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More