Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλαμάτα: Τελετή για την 36η επέτειο των σεισμών – Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία

Τριάντα έξι χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τους φονικούς σεισμούς της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986 στην Καλαμάτα. Εκείνο το Σάββατο στις 8.22 πρώτα λεπτά το βράδυ, η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από τον σεισμό με ένταση 6 ρίχτερ.

20 άτομα έχασαν τη ζωή τους, στην Καλαμάτα κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες, ενώ πάνω από το 20% των κτιρίων κρίθηκε κατεδαφιστέο.

Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε και σοβαρές ζημίες παρατηρήθηκαν επίσης στα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα στους πρόποδες του Ταυγέτου όπου ήταν και το επίκεντρο τρου σεισμού. Δύο μέρες αργότερα την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι έλαβε χώρα μια ακόμα ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,4 Ρίχτερ.

Έτσι λοιπόν αυριο στη 1 μετά το μεσημέρι, ο δήμος διοργανώνει τελετή μνήμης, στο μνημείο των θυμάτων των σεισμών, στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος.

Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών όσων έχασαν τη ζωή τους στους σεισμούς της 13ης και 15ης Σεπτεμβρίου 1986 και ο δήμαρχος θα εναποθέσει ένα μπουκέτο λουλούδια στη μνήμη τους και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Με στόχο την πρόληψη, την ενημέρωση και την καλή προετοιμασία όλων, ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας που λειτουργεί, εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε περίπτωση σεισμού, το οποίο και θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία του Δήμου.

Επίσης, θα ακολουθήσουν ενημερωτικές δράσεις σε συνεργασία με τη συνεργασία της Π.Υ. Καλαμάτας και εθελοντικών ομάδων.

φωτογραφία: Νίκος Ηλιόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More