Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλαμάτα: Το βραβείο Π. Φωτέας απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Αλ. Παπαχελά

Το βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα, για το 2021, απονεμήθηκε στον γνωστό δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά για το βιβλίο του “Ενα σκοτεινό δωμάτιο 1967 – 1974”.

Η απονομή έγινε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στη συνεδριακή αίθουσα “Επτάνησα” του ξενοδοχείου Filoxenia, στην Καλαμάτα, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Της βράβευσης προηγήθηκε η απονομή σε 6 αριστούχους φοιτητές των υποτροφιών, τις οποίες είχε θεσπίσει o αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα.
Οι υποτροφίες δόθηκαν στους Γεωργία Καλογεροπούλου (από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο), Παγώνα Πετρούλια (από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομος), Πολυζώη Σταθόπουλο (από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο), Ιωάννα Κουτσαντώνη (από τον Αλέξη Παπαχελά), Νίκο Σταθόπουλο (από την ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου) και Μαρία Αλεξοπούλου (από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιο). Η εκδήλωση ξεκίνησε και με τον χαιρετισμό του νομικού Σωτήρη Φωτέα, γιού του αειμνήστου Παναγιώτη Φωτέα, πρώτου αιρετού νομάρχη της Μεσσηνίας.

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παπαχελά, ο οποίος απάντησε στα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα και είχε έναν εξαιρετικό διάλογο με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο. Ο κ. Παπαχελάς μεταξύ άλλων επισήμανε ότι “οι μεγάλες καταστροφές στον τόπο ιστορικά, ήρθαν σε περιόδους μεγάλου διχασμού”. Πρόσθεσε δε, ότι “είναι ατυχής συγκυρία ότι συμπίπτουν οι εκλογές σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία την άνοιξη του 2023”, επισημαίνοντας ότι “σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση πριν τις εκλογές ο Υπουργός Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών θα ήταν καλό να είναι κοινής αποδοχής απ’ όλα τα κόμματα στη χώρα”.

Παράλληλα, τόνισε ότι στο βιβλίο του “αποδεικνύεται η ανάγκη να διαβάζουμε καλά τους συμμάχους μας, τους αντιπάλους μας και τους μεγάλους παίκτες καθώς και να μην παρασυρόμαστε από ενθουσιασμούς από εφήμερες χίμαιρες για μαγικές λύσεις που συνήθως δεν υπάρχουν”.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Παπαχελάς αναφέρθηκε και στον τόπο καταγωγής του, το Διαβολίτσι Μεσσηνίας και στη συγκίνηση που ένιωσε όταν το επισκέφθηκε για πρώτη φορά όταν άκουσε μια ηλικωμένη γυναίκα να του λέει “Εσύ πρέπει να είσαι Παπαχελάς…”, προσθέτοντας ότι είναι μια στιγμή που τον συνδέει με τις ρίζες του. Επίσης αναφέρθηκε και στη γνωριμία του μερικά χρόνια αργότερα με τον Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, με το οποίο εκτός από τον κοινό τόπο καταγωγής “δέθηκαν” με στενή φιλία και εκτίμηση που συνεχίζεται και σήμερα με το γιό του Αχιλλέα. Εκμυστηρεύτηκε δε, ότι ο Καπετάνιος συνήθιζε να του λέει μια συγκεκριμένη φράση:“Μανάρι τον τόπο σου, δεν πρέπει να το ξεχνάς”

Η εκδήλωση -παρουσία της οικογένειας του Π. Φωτέα και του επιχειρηματία Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου- διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου -σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More