Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλαφάτης: Στόχος να δώσουμε ανάσες στον κόσμο που υποφέρει – Φαραντούρης: Δεν έχουμε ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά σχέδια

Καλεσμένοι στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤ ήταν το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης, με την κατάσταση στη Θεσσαλία και την επόμενη ημέρα για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να πρωταγωνιστούν στη συζήτηση.

«Στόχος μας να δώσουμε ανάσες στον κόσμο που υποφέρει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης με τον κ. Φαραντούρη να ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για έλλειψη συντονισμού και ολιγωρίας ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ακόμα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά σχέδια για το οποίο μας εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και τρία χρόνια.

Καλαφάτης: «Στόχος μας να δώσουμε ανάσες στον κόσμο που υποφέρει»

«Έχουμε απόλυτη ενσυναίσθηση της τραγικότητας της κατάστασης. Νιώθουμε το συναίσθημα του ανθρώπου που χάνει το βιός του. Έχουμε ενεργοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό και θέλουμε σε πρώτη φάση να διασφαλίσουμε να μην υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών. Να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε σε ασφαλείς χώρους τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους και να τους δώσουμε τη στήριξη που χρειάζονται για να ορθοποδήσουν», τόνισε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Συνδέσεις» με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου. Και πρόσθεσε: «Έχουμε βάλει το κεφάλι κάτω. Επικεφαλής στην προσπάθεια για την επόμενη μέρα είναι ο Πρωθυπουργός. Όλοι είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στο να μπορέσουμε να απαλύνουμε των πόνο των πολιτών, να δώσουμε ανάσες στον κόσμο που υποφέρει αυτή τη στιγμή». 

Ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη του για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που είχαμε μέσα απ΄τις φυσικές καταστροφές και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θανόντων. “Είναι μια μεγάλη δοκιμασία στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Η κλιματική αλλαγή έχει έρθει με πολύ άγριες διαθέσεις και τη βιώνουμε με δραματικό τρόπο. Τα τελευταία τρία χρόνια η Ευρώπη θρήνησε τόσα θύματα από φονικές πλημμύρες όσα είχε θρηνήσει τα προηγούμενα δέκα”, επισήμανε. 

Και πρόσθεσε: “Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να  εργαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Πρώτον, με τα 14 άμεσα μέτρα κρατικής αρωγής που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεύτερον, με την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τέθηκαν και αφορούν επιδημιολογικά ζητήματα και μολυσματικές ασθένειες. Στόχος μας να μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Και βέβαια να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο. Αναφέρομαι στη στήριξη των 2 δις 250 εκ. ευρώ που μπορέσαμε ν΄αντλήσουμε από ευρωπαϊκούς πόρους για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και τη δημιουργία υποδομών. Τα 250 εκ. είναι ένα κομμάτι που έμεινε αναξιοποίητο -όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα 500 εκ. ευρώ, από τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ, ουσιαστικά επαναπροσδιορίζονται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και 1,5 δισ.  ευρώ είναι το ποσό που αφορά ένα κομμάτι του νέου ΕΣΠΑ 2021- 2027. 

Σε αυτά θα προστεθούν 400 εκ. ευρώ που θα αιτηθούμε απ΄το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης, συν την πρόταση που θα υποβάλει ο Πρωθυπουργός για να μπορέσουμε ν΄αλλάξουμε τη δομή και τη φιλοσοφία του Ταμείου Αλληλεγγύης, που λειτουργεί επί 20 χρόνια και είναι ανεπίκαιρο. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής των Πρωθυπουργό έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Κομισιόν, από δύο αντιπροέδρους και από πέντε Επιτρόπους μέσα σε μια μέρα. Δείχνει τον σεβασμό και την εκτίμηση που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την επόμενη μέρα».

Νίκος Φαραντούρης: Δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά σχέδια

«Στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εστιάζεται η κριτική μας, αλλά έχουμε και προτάσεις πολύ συγκεκριμένες, κατατεθειμένες και είμαστε εδώ για να τις προάγουμε μαζί με την κυβέρνηση σε όλα τα διεθνή φόρα , την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί εκεί θα είναι το επίκεντρο των πόρων που θα έρθουν ή δεν θα έρθουν τα επόμενα χρόνια» ανέφερε ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, Νίκος Φαραντούρης.

«Η κριτική μας εστιάζεται στην έλλειψη συντονισμού και ολιγωρίας. Και δεν αναφέρομαι μονάχα στο αλαλούμ που βλέπουμε το τελευταίο δίμηνο στον Έβρο, στη Ρόδο, σήμερα στον Θεσσαλικό κάμπο. Δεν θέλω να υπεισέλθω περισσότερο. Νομίζω ο κόσμος έχει καταλάβει ότι υπήρξε έλλειψη συντονισμού σε πολλά επίπεδα μεταξύ των δύο υπουργείων Πολιτικής Προστασίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών. Υπήρξε όμως ολιγωρία και στο επίπεδο της προετοιμασίας. Διότι πώς αλλιώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά σχέδια για το οποίο μας εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και τρία χρόνια. Είμαστε ένα βήμα πριν από το πρόστιμο και την παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε «πώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει και πώς μπορεί να μιλήσει για αξιοπιστία τούτης εδώ της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, όταν συνεστήθη πριν από τρία χρόνια ένα υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής κρίσης και το οποίο σήμερα δεν έχει ακόμα στελεχωμένο, έτοιμο, ώριμο οργανόγραμμα, πώς μπορεί να μιλήσει κανείς για προετοιμασία, όταν από τα 190 περίπου εκατομμύρια της Πολιτικής Προστασίας έχει εκταμιευτεί μόνο 800.000. Και πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για προστασία όταν από το ταμείο ανάκαμψης και τα κονδύλια για τη δασοπροστασία έχει εκταμιευθεί και για τις πλημμύρες και για τη δασοπροστασία 0%».

Ενώ για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτάσεις μας αφορούν χρηματοδοτικά πρωτόκολλα και τη δράση που πρέπει να αναπτύξουμε στο εσωτερικό με καλύτερο συντονισμό, αλλά και στο εξωτερικό με συντονισμένες δράσεις. Έχουμε καταθέσει προτάσεις εκεί τον θέλω τον κύριο Μητσοτάκη. Όχι με ξαναζεσταμένο φαγητό, διότι τα 2,2 δισεκατομμύρια είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, το οποίο το ξεχάσαμε εκτός ψυγείου και πάλιωσε. Είναι κονδύλια τα οποία δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε, προφανώς διότι δεν είχαμε τεκμηριωμένες προτάσεις για την απορρόφηση τους. Και ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση και μας λέει «Ρε παιδιά, εντάξει, αντί να τα χάσετε, άντε βάλτε τα μέσα». Είναι κονδύλια που θα χάναμε. Είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο κονδύλια που θα χάναμε. Εμείς λοιπόν ζητάμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Πρώτον, ανακατανομή των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Θυμάστε στα τηλεοπτικά πάνελ που συζητούσαμε για την ανακατανομή των ταμείων; Λέγαμε ότι μεγάλο ποσοστό των 30 δις. του ταμείου ανάκαμψης πάει σε έργα τα οποία δεν προάγουν το κοινωνικό σύνολο, πάνε σε λίγους και εκλεκτούς και μας έλεγε η κυβέρνηση δεν γίνονται αυτά τα πράγματα και τους λέγαμε επιτρέψτε μας να γνωρίζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο λίγο καλύτερα, χωρίς ανακατανομή και αναδιαπραγμάτευση των πόρων και των κωδικών του Ταμείου ανάκαμψης.

Δεύτερον, να εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες όχι μόνο για αντιπλημμυρικά έργα και θωράκιση, αλλά συνολικά για την ανακούφιση των ψυχών εκεί που υποφέρουν στη Θεσσαλία αλλά και αλλού και στον Έβρο και στη Ρόδο, από το Σύμφωνο Σταθερότητας και την αυστηρή επιτήρηση και τα ελλείμματα.

Και επίσης, αυτό που επείγει είναι η θέσπιση ενός αυτοτελούς επιπλέον χρηματοδοτικού εργαλείου, ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις ζημιές από θεομηνίες και καιρικά φαινόμενα και καταστροφές είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το διεκδικήσουμε.

Κλείνοντας ο κ. Φαραντούρης υπογράμμισε πως «ο εθνικός προϋπολογισμός δε σηκώνει ούτε την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More