Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό

Σε απόσταση αναπνοής από τα αστικά κέντρα, μόλις 48 χλμ. από την Λάρισα και 18 χλμ. από την Σκοτίνα Πιερίας, η ΚαλλιπεύκηΟλύμπου, οφείλει το όνομά της στα πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς, έλατου και πεύκου.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας ανέβηκε σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου.

Η Βούλα Παπαδόντα, μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Καλλιπεύκης, «η Πατωμένη», εξηεί γιατί είναι ένας προορισμός μοναδικός. Τα παραδοσιακά φαγητά είναι άλλος ένας λόγος για να μείνουν ικανοποιημένοι οι επισκέπτες.

Η Γόνη Τσιαπλ αντιπρόεδρος του συλλόγου, σημειώνει ότι η δανειστική βιβλιοθήκη, προσφέρει την δυνατότητα της αναπόλησης με ένα καλό βιβλίο, ενώ η φιλοξενία των κατοίκων είναι κυριολεκτικά ΞΕΝΙΑ.  

Επίσης, υπενθυμίζει ότι το Σάββατο 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο αντάμωμα στην κεντρική πλατεία, για ένα παραδοσιακό γλέντι , με πολύ φαγητό και εκλεκτό ποτό.

Λόγω καύσωνα όλοι έχουν ανέβει στο χωριό και οι κάτοικοι έφτασαν αισίως τους 500. Μεγάλη παρέα για μεγάλες περιπέτειες στην γύρω περιοχή.

Η Καλλιπεύκη μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο, περιτριγυρισμένη από το δάσος αποτελεί ένα τεράστιο πάρκο με μονοπάτια, δασικούς δρόμους, πεντακάθαρα κρύα νερά, μικρά εξωκλήσια διάσπαρτα στις πλαγιές και εκκλησίες, ενώ στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η πετρόχτιστη εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων.

Σπάνια πουλιά, ρυάκια, πεδιάδες με ηλιοτρόπια και παπαρούνες, κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.

Ένα αρχαίο πέρασμα από την Μακεδονία προς την Θεσσαλία, το οποίο διέσχισε ο Ξέρξης Α΄ με τα στρατεύματά του το 480 π.Χ., οδεύοντας προς τις Θερμοπύλες και ο ρωμαϊκός στρατός το 169 π.Χ. με τον Κόϊντο Μάρκιο Φίλιππο, που επετέθη εναντίον του βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα, κατά το τρίτο έτος του Τρίτου Μακεδονικού Πολέμου (171-168 π.Χ.).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More