Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Καμπανάκι» του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας για την ασπαρτάμη

Σάλος έχει προκληθεί σχετικά με την πιθανότητα η ασπαρτάμη να αποτελεί καρκινογόνο ουσία. Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες παγκοσμίως. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η ετυμηγορία του Διεθνή Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο ο οποίος ανήκει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου.

Ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχουν πολλές αξιόπιστες πηγές στο Διαδίκτυο που επί του παρόντος εξακολουθούν να λένε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα πρέπει να επανεκτιμηθεί.

«Απλώς έτσι λειτουργεί η επιστήμη. Μερικές φορές χρειάζεται λίγος χρόνος για να ληφθούν πραγματικά αρκετά στοιχεία, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσουμε ότι το κοινό γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους της ασπαρτάμης», σύμφωνα με τον Noah Praamsma, συντονιστή διατροφής εκπαίδευσης.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει πολλούς καταναλωτές με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία.

«Δεν έχουμε γλυκά χωρία ζάχαρη και ότι έχουμε είναι κατόπιν ειδικής παραγγελίας. Εμείς δεν τη χρησιμοποιούμε, αλλά υπάρχουν πελάτες μας που έχουν ανησυχήσει», αναφέρει ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου.

Το τεχνητό γλυκαντικό το χρησιμοποιούν πολλές ομάδες ασθενών όπως οι διαβητικοί καθώς δεν μπορούν να καταναλώσουν ζάχαρη. Ζητούν περισσότερες πληροφορίες και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν πως μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις κι όχι αποδείξεις. Σύμφωνα με τους ίδιους ο ΠΟΥ αναμένει μία μεγάλη μελέτη που θα δείξει τι πραγματικά ισχύει. Οι ανακοινώσεις του παγκόσμιου οργανισμού υγείας αναμένεται να γίνουν στα μέσα Ιουλίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More