Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κανναβουργείο Έδεσσας: Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς που “μυρίζει” ιστορία

Το Κανναβουργείο της Έδεσσας ήταν μια πρότυπη βιομηχανική μονάδα, δημιουργίας σχοινιών και σπάγκων από ινδική κάνναβη. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα Κανναβουργεία της Ελλάδας, σε παραγωγή και εγκαταστάσεις και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

Το κτήριο βρίσκεται στην τοποθεσία Μεγάλος Κρημνός δίπλα στην παλιά συνοικία της πόλης και το γνωστό γεωπάρκο των Καταρρακτών.

Η ίδρυση της εταιρίας έγινε το 1908, ενώ αργότερα η διεύθυνσή του ανατέθηκε στον βιομήχανο Ηρακλή Χατζηδημούλα. Απασχολούσε 150 εργαζόμενους, δεν σταμάτησε τη λειτουργία του ούτε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και έκλεισε τον Μάιο του 1966, λόγω της απώλειας του κεκτημένου εκμετάλλευσης των υδατοπτώσεων που ήρθε ως αποτέλεσμα του εξηλεκτρισμού της χώρας, το ύψος των οφειλών προς τις τράπεζες, τις διαφωνίες των μετόχων, καθώς και τα χρέη σε ΙΚΑ και δημόσιο. Το 1967 η διαχειριστική επιτροπή ζήτησε δάνειο για να συνεχίσει το εργοστάσιο τη λειτουργία του, όμως μάταια. Το εργοστάσιο έκλεισε και νέος ιδιοκτήτης του ήταν πλέον το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Κυριακού, υπεύθυνο Τουριστικής Προβολής δήμου Έδεσσας, αυτό που επιχειρείται είναι να δοθεί ζωή στην περιοχή μέσα από την επιχειρηματικότητα, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, την καινοτομία αλλά και την πολιτιστική χρήση. Στόχος είναι το Κανναβουργείο να γίνει και πάλι επισκέψιμο, με τις διαδικασίες αποκατάστασης να έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ενώ έχει μπει και ανάδοχος εταιρεία στις αρχές του 2023 για να δοθεί το κτήριο ξανά προς χρήση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More