Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καρδίτσα: Μάχη για να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα – Οι κίνδυνοι και τα μέτρα προφύλαξης

Λάσπες, φερτά υλικά, τόνοι σκουπιδιών, αλλά και νεκρά ζωά αποκαλύπτονται όσο υποχωρούν τα νερά από τις πλημμύρες. Η δυσοσμία είναι έντονη στα χωριά του Παλαμά, με τους κατοίκους και τους φορείς να προσπαθούν με κάθε μέσο να απομακρύνουν τα κουφάρια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν τους κατοίκους για ασθένειες που μπορεί να προκληθούν στις πληγείσες περιοχές, ενώ ειδικά για το νερό, τονίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται μέχρι νεωτέρας.

Οι κτηνοτρόφοι  υπό τον φόβο μίας πιθανής μετάδοσης ασθενειών μαζεύουν τα νεκρά ζώα και μεταφέρουν όσα επέζησαν σε άλλες μονάδες.

 
 Τα στάσιμα και λιμνάζοντανερά πρέπει να αντιμετωπίζονται δυνητικά ως μολυσμένα

Γίνεται ήδη από σήμερα τα χαράματα εντατική επιχείρηση συλλογής των νεκρών ζώων, τόσο αυτών που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές μονάδες, όσο και αυτών που βρίσκονται διάσπαρτα σε αυτές τις περιοχές, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Σε σχέση με τα κουνούπια, η κυρία Αγαπηδάκη δήλωσε ότι έχουν ήδηεγκατασταθεί σημεία δειγματοληψιών για να ξέρουμε ακριβώς το είδος που υπάρχει στις πληγείσες περιοχές.
 
 Κτηνοτρόφος απευθύνει νέα δραματική έκκληση: Αυτό που ζητάω είναι να φύγουν τα ζώα. Να μην τα βλέπω, γιατί έχουν αρχίσει και διαλύονται. Τώρα με την καύση γίνεται ο κακός χαμός. Παντού υπάρχουν νεκρά ζώα.

Κίνδυνος υπάρχει και από τα κατοικίδια

Και τα οικόσιτα ζώα πρέπει να απομακρύνονται απο τις λάσπες και να μην πίνουν νερό σε εξωτερικούς χώρους. Οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές πρέπει να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουν στις διαδικασίες καύσης και ταφής. Έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα.

Οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό για να πιουν, να μαγειρέψουν, για εργασίες και προσωπική υγιεινή.  Οσο για τις συσκευασίες των τροφίμων, πρέπει να μην έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά από τις πλημμύρες. 

 

Στις πληγείσες περιοχές έχουν εγκατασταθεί ήδη σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας και άλλων επιδημιολογικών ασθενειών, ενώ στους δρόμους βρίσκονται και οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που κάποιος νιώσει καποια αδιαθεσία μετά από επαφή με τα πλημμυρισμένα νερά, θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσει:

 

ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ

ΠΥΡΕΤΟΣ

ΒΗΧΑΣ

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Είναι όμως σημαντικό οι πολίτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, ασφαλή, τρόφιμα σφραγισμένα, που  να μην έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, αν οι συσκευασίες είναι τσακισμένες ή μερικώς κατεστραμμένες, να απορρίπτουν τα τρόφιμα και το νερό αυτό και να μην τα χρησιμοποιούν σε σχέση με τα κουνούπια.

Ρεπορτάζ: Αλεξία Καλατζή- Επιμέλεια: Άντζυ Κουκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More