Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καρδίτσα: Συγκέντρωση εκπαιδευτικών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν ΕΛΜΕ Καρδίτσας και ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ενάντια στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Κατεύθυνση.

Όπως ειπώθηκε, “η δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ, θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών, για να εξοικονομηθούν χρήματα.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και σε άλλους τομείς! Η συνύπαρξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα δεν οδήγησε σε καλύτερες παροχές. Η ύπαρξη π.χ. ιδιωτικών νοσοκομείων δεν οδήγησε σε βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η “απελευθέρωση της αγοράς” στον σιδηρόδρομο δεν έφερε ασφαλείς μεταφορές, αλλά πολύνεκρα εγκλήματα, όπως στα Τέμπη. Η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων δεν οδήγησε σε σύγχρονες και ασφαλείς κτηριακές υποδομές, σε προγράμματα σπουδών και εγχειρίδια που θα μορφώνουν ολόπλευρα τα παιδιά.

Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιβάλει τη λειτουργία με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια, θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση. Θα επιβάλει ένα βαθύτερο αυταρχικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας, όπου ελεύθερο θα είναι μόνο το κέρδος και θα εξοβελίζονται οι κοινωνικές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα“.

Για το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τονίστηκε: “Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στοχεύοντας στην παραπέρα αποθάρρυνση της νεολαίας από την προοπτική των σπουδών, στη βίαιη ώθησή της στο φτηνό μεροκάματο της μισοδουλειάς – μισοζωής. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των ΕΠΑΛ, βάζοντας λουκέτο σε ολόκληρα σχολεία,  τινάζοντας στον αέρα οργανικές θέσεις συναδέλφων, προχωρώντας στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μια ακόμα αντι-μεταρρύθμιση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που πλήττουν ευρύτερα όλο τον λαό. Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ίδρυση ιδιωτικών,  ΑΕΙ. Αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση  Πανεκπαιδευτικού Παλλαϊκού Μετώπου για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής  πολιτικής“.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν:

Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους

Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Να μην περάσει το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Ενιαία πτυχία που να εμπεριέχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, ενάντια στον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση

Δουλειά για όλους/ες – δουλειά με δικαιώματα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More