Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατασχεμένες γαλλικές ερωτικές επιστολές άνοιξαν επιτέλους μετά από 265 χρόνια

Οι μη παραδοθείσες επιστολές που γράφτηκαν σε Γάλλους ναυτικούς κατά τη διάρκεια ενός πολέμου του 18ου αιώνα μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας ανοίχτηκαν τελικά και μελετήθηκαν μετά από περισσότερα από 250 χρόνια που μάζευαν σκόνη.

Οι αδιάβαστες επιστολές έδωσαν μια σπάνια εικόνα της ζωής των ναυτικών και των οικογενειών τους στη δεκαετία του 1700, από τη σύζυγο ενός ανώτερου αξιωματικού του ναυτικού μέχρι μια ηλικιωμένη μητέρα που τιμωρούσε τον γιο της επειδή δεν έγραφε.

Το Βασιλικό Ναυτικό κατέσχεσε τα μηνύματα κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου, μιας παγκόσμιας σύγκρουσης που έληξε το 1763 και είδε τη Βρετανία και τη Γαλλία να ηγούνται αντίπαλων συμμαχιών.

«Θα μπορούσα να περάσω όλη τη νύχτα γράφοντας σου… Είμαι η για πάντα πιστή σύζυγός σου», έγραψε η Μαρί Ντουμπόσκ στον σύζυγό της Λουδοβίκο Τσάμπερλεν, υποπλοίαρχο ενός γαλλικού πολεμικού πλοίου το 1758.

«Καληνύχτα, αγαπημένε μου φίλε. Είναι μεσάνυχτα. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστώ».

Άγνωστο στη Μαρί, το πλοίο του συζύγου της, το Galatee, είχε καταληφθεί από τους Βρετανούς, διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Ο Λουδοβίκος δεν έλαβε ποτέ το γράμμα και η σύζυγός του πέθανε τον επόμενο χρόνο, σχεδόν σίγουρα πριν απελευθερωθεί από τους Βρετανούς.

Σε ένα άλλο γράμμα με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 1758, η μητέρα του νεαρού ναύτη Νικολά Κουεσνέλ από τη Νορμανδία τον εγκαλεί για την έλλειψη επικοινωνίας.

«Σκέφτομαι περισσότερο για σένα παρά εσύ για μένα… Σε κάθε περίπτωση σου εύχομαι ένα ευτυχισμένο νέο έτος γεμάτο με τις ευλογίες του Κυρίου», έγραψε η 61χρονη Μαργκερίτ σε μια επιστολή που πιθανότατα υπαγόρευσε σε κάποιον άλλον.

«Νομίζω ότι θα πάω στον τάφο, είμαι άρρωστος εδώ και τρεις εβδομάδες. Δώσε τα συγχαρητήριά μου στον Βαρίν (έναν συνάδελφο του πλοίου), μόνο η σύζυγός του μου δίνει τα νέα σου», πρόσθεσε.

Το Galatee αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς καθ’ οδόν από το Μπορντό προς το Κεμπέκ το 1758.

«Μοναδικές οικουμενικές ανθρώπινες εμπειρίες»

Οι αξιωματούχοι του Βρετανικού Ναυαρχείου έκριναν τότε ότι οι επιστολές δεν είχαν στρατιωτική σημασία και η συντριπτική τους πλειοψηφία παρέμενε στα αρχεία, χωρίς να ανοίξει, μέχρι που τράβηξαν την προσοχή του καθηγητή ιστορίας του Κέιμπριτζ Ρενό Μοριέ.

«Παρήγγειλα το κουτί μόνο από περιέργεια», δήλωσε ο Μοριέ, τα ευρήματα του οποίου δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό “Annales. Histoire, Sciences Sociales”.

Παρουσιάζοντας τρεις στοίβες από πολύ μικρά γράμματα που συγκρατούνταν μεταξύ τους με κορδέλα, ο Μοριέ είπε ότι «συνειδητοποίησα ότι ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που διάβασε αυτά τα πολύ προσωπικά μηνύματα από τότε που γράφτηκαν».

«Οι προοριζόμενοι παραλήπτες τους δεν είχαν αυτή την ευκαιρία. Ήταν πολύ συγκινητικό», είπε.

Ο Μοριέ αναγνώρισε κάθε μέλος του 181μελούς πληρώματος του Galatee, με επιστολές που απευθύνονταν στο ένα τέταρτο από αυτούς, και πραγματοποίησε επίσης γενεαλογική έρευνα για τους άνδρες και τους επιστολογράφους τους.

Μόνο το 1758 το ένα τρίτο των ναυτικών της Γαλλίας αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς. Καθ’ όλη τη διάρκεια του επταετούς πολέμου σχεδόν 65.000 φυλακίστηκαν από τους Βρετανούς. Ορισμένοι πέθαναν από ασθένειες και υποσιτισμό, αν και άλλοι απελευθερώθηκαν.

Τα γράμματα θα ήταν τα μόνα μέσα που είχαν οι οικογένειές τους για να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους, δήλωσε ο Μοριέ.

«Αυτές οι επιστολές αφορούν οικουμενικές ανθρώπινες εμπειρίες, δεν είναι μοναδικές για τη Γαλλία ή τον 18ο αιώνα», πρόσθεσε.

«Αποκαλύπτουν πώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής».

«Όταν αποχωριζόμαστε αγαπημένα πρόσωπα από γεγονότα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η πανδημία ή οι πόλεμοι, πρέπει να βρούμε πώς να μείνουμε σε επαφή, πώς να καθησυχάσουμε, να φροντίσουμε τους ανθρώπους και να διατηρήσουμε το πάθος ζωντανό», είπε ο ιστορικός.

«Σήμερα έχουμε το Zoom και το WhatsApp. Τον 18ο αιώνα, οι άνθρωποι είχαν μόνο επιστολές, αλλά αυτά για τα οποία έγραφαν μοιάζουν πολύ οικεία».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More