Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης: Νοσφεράτου – 100 χρόνια, με μουσική επιτόπου

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ], σε συνεργασία με τον πολυχώρο To Pikap, προσκαλεί το κοινό με χαρά και ιδιαίτερη τιμή στην 3η ανοιχτή προβολή της για την περίοδο 2022-2023 παρουσιάζοντας το αξεπέραστο αριστούργημα Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου [1922] του Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου. Η πρώτη ανεπίσημη μεταφορά του Δράκουλα στην οθόνη ξανά-στοιχειώνει με τους ήχους, τις μουσικές και τις φωνές του Σάκη Παπαδημητρίου [πιάνο] και της Γεωργίας Συλλαίου [φωνητικά]. Η παράσταση δίνεται στον πολυχώρο To Pikap kato, Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 21:00 και είναι ανοιχτή στο κοινό με σειρά προτεραιότητας.

Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Κώστας Γ. Καρδερίνης.

ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ, ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ /Nosferatu, eine Symphonie des Grauens /Nosferatu, a Symphony of Horror [1922 Γερμανία, 80 λεπτά] Friedrich Wilhelm Murnau.

Το εξπρεσιονιστικό αριστούργημα Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου του Φ. Β. Μούρναου έκλεισε φέτος [στις 4 Μάρτη] εκατό χρόνια, έναν αιώνα κινηματογραφικής ζωής. Είναι η πρώτη ανεπίσημη μεταφορά του Δράκουλα στην μεγάλη οθόνη και από τις πρώτες παραγωγές που γυρίστηκαν σε φυσικά ντεκόρ και όχι μόνο με σκηνικά και στούντιο.

Είναι γνωστές οι περιπέτειες που είχε ο Μούρναου με τα δικαιώματα του Dracula. Παρόλο που άλλαξε το όνομα του βαμπίρ του [κόμης Γκραφ Όρλοκ] και παρότι δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη δράκουλας, η χήρα του Στόουκερ κέρδισε τη δίκη και όλες οι πρωτότυπες κόπιες στη Γερμανία καταστράφηκαν. Διασώθηκαν όμως αντίγραφα που είχαν ήδη κυκλοφορήσει αλλού [Γαλλία, ΗΠ] με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα πέντε εκδοχές της ταινίας, μερικώς ή πλήρως αποκατεστημένες.

Η παράσταση του Σάκη Παπαδημητρίου και της Γεωργίας Συλλαίου δεν είναι απλά μια επένδυση· είναι παιχνίδι αυτοσχεδιασμού με τις εικόνες, την κίνηση και τον ρυθμό της ταινίας· είναι τραγούδια που συμπάσχουν και υμνούν τη θλίψη και τη μελαγχολία ενός ατελέσφορου έρωτα.

Ο χώρος προβολής διαθέτει 48 θέσεις. Τηρούνται τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ – 100 ΧΡΟΝΙΑ, με μουσική επιτόπου

Βιογραφικά στοιχεία των συντελεστών

Ο Σάκης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Καβάλα [1942] και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πρώτες δημοσιεύσεις στο περιοδικό Διαγώνιος με πεζογραφήματα και μελέτες για τη μουσική καθώς και πρώτες εμφανίσεις ως πιανίστας και συνθέτης με μικρά συγκροτήματα τζαζ, στη δεκαετία του ’60. Θρυλικός παραμένει ο πρώτος εν Ελλάδι δίσκος αυτοσχεδιασμού, ντουέτο με τον σαξοφωνίστα Φλώρο Φλωρίδη [Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου, 1979]. Μουσική σε θεατρικές παραστάσεις και πολυσύνθετες εκδηλώσεις, όπου οι συνθέσεις συνδυάζονται με λογοτεχνικά κείμενα, κινηματογράφο, ζωγραφική και χορό. Εμφανίσεις σόλο πιάνο ή με διάφορα σχήματα σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. Ραδιοφωνικές εκπομπές στην ΕΡΤ-3 (1975-2006) και στο Τρίτο Πρόγραμμα (1983-1995 και 2003-2010). Από το 1989 ασχολείται με τη σχέση βωβού κινηματογράφου και μουσικής επί σκηνής και έχει επενδύσει μουσικά πάνω από είκοσι ταινίες. Με την Γεωργία Συλλαίου, από το 1996, έχουν παρουσιάσει προγράμματα με κύκλους τραγουδιών καθώς και παραστάσεις με άξονα το βωβό κινηματογράφο και τα πρωτοποριακά κινήματα της δεκαετίας του 1920. Δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (2005-2007). Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά: Jazz&τζαζ, Ήχος&HiFi, Οικοτοπία, Το δέντρο, Ένεκεν κ.ά. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 23 βιβλία και 19 προσωπικοί του δίσκοι.  Κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Η Γεωργία Συλλαίου γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασική μουσική και τραγούδι στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και, ακολούθως, σύγχρονα μουσικά ρεύματα και θέατρο στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Έχει δημοσιεύσει λογοτεχνικά κείμενα στα περιοδικά Εντευκτήριο, Δέκατα, Πανδώρα, Ένεκεν, Jazz&τζαζ, Θεσσαλονικέων Πόλις, Αναγνώστης κ.ά. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής και έχουν εκδοθεί 12 προσωπικά της CD, αρχής γενομένης με τους Ιχνηλάτες Του Ιούρα [Δώδεκα τραγούδια των Εβρίδων, 1993]. Το πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων Στο ακρωτήρι [Οδός Πανός 2012], ακολούθησαν άλλα δυο: Εκεί κάτω στον ουρανό [Πόλις 2018] και Ο δικός της καθρέφτης [Πόλις 2022].

Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου [1888-1931] γεννήθηκε στο Μπίλεφελντ και μεγάλωσε στο Κάσελ. Το πατρικό σπίτι συχνά γινόταν σκηνικό των παραστάσεών του, που έδινε 12ετής ων, επηρεασμένος από διαβάσματα των Σοπενχάουερ, Νίτσε, Σαίξπηρ και Ίψεν. Άλλαξε το πραγματικό του επίθετο Πλούμπε [=παχουλός] και υιοθέτησε το όνομα της κωμόπολης Μούρναου δίπλα στη λίμνη Στάφελ, όπου έζησε ένα διάστημα. Σπούδασε φιλοσοφία στο Βερολίνο και Ιστορία Τέχνης και Λογοτεχνίας στην Χαϊδελβέργη. Εκεί τον είδε σε φοιτητική παράσταση ο Μαξ Ράινχαρντ και τον προσκάλεσε στη σχολή υποκριτικής. Μετά τον 1ο Παγκόσμιο ξεκίνησε το δικό του κινηματογραφικό στούντιο με τον ηθοποιό Κόνραντ Βάιτ. Σκηνοθέτησε 21 ταινίες από τις οποίες 8 θεωρούνται χαμένες και μια διασώζεται μερικώς. Το 1926 μετανάστευσε στο Χόλυγουντ και εντάχθηκε στα στούντιο της Φοξ. Την τελευταία του δημιουργία, Tαμπού, μια ιστορία από τις Νότιες θάλασσες [1931] δεν πρόλαβε να την δει στο πανί διότι μια βδομάδα πριν σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό. Τον επικήδειό του έπλεξε ο Φριτς Λανγκ και η Γκρέτα Γκάρμπο ήταν από τους μόλις 11 ανθρώπους που πήγαν στην κηδεία του.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους μουσικούς Σάκη Παπαδημητρίου & Γεωργία Συλλαίου για την καλλιτεχνική τους προθυμία και συμβολή και τον πολυχώρο To Pikap [Ολύμπου 57] για τη διάθεση της αίθουσας.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More