Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κινητικότητα στα συνδικάτα για την απεργία της 9ης Νοεμβρίου

Συνεχίζονται οι διεργασίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με ορίζοντα την 24ωρη απεργία στις 9 Νοεμβρίου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Στην ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έρχεται να προστεθεί η τεράστια αύξηση στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης με αποτέλεσμα εκατομμύρια εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η Κυβέρνηση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου μοιράζει ψίχουλα με τα επιδόματα. Δυστυχώς όμως έτσι δεν λύνει το πρόβλημα της ανέχειας και της φτώχειας των ανέργων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, να επανέλθει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μισθούς σε Ευρωπαϊκά επίπεδα.

Απαιτούμαι και διεκδικούμε:
Αύξηση μισθών
Άμεση ενίσχυση ευάλωτων κατηγοριών
Ανώτατα όρια τιμών στο κόστος λογαριασμών ενέργειας
Αυστηρός φόρος στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών
Τέλος στην κερδοσκοπία
Μείωση Φ.Π.Α. στα είδη διατροφής
Μείωση Φ.Π.Α. στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο).

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δίνουν την μάχη κατά της εργασιακής ζούγκλας και κατά της ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική οικογένεια.
Πούλμαν θα αναχωρήσουν από το δημοτικό πάρκιν στις 10: 00π.μ. Όλοι και όλες στη συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Aπό την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο κλάδος του Μετάλλου, κλάδος που για πολλά χρόνια δέχεται ανηλεή χτυπήματα, με ανεργία, κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και ξεπούλημα άλλων, χωρίς κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε αυτή τη μάχη.

Διεκδικούμε:
• Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο του μετάλλου
• Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
• Μέτρα στήριξης της Ναυπηγικής και Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, απεμπλοκή από το ενιαίο μισθολόγιο.
• Εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, διεύρυνση των μέτρων προστασίας, όχι άλλο αίμα εργαζομένων στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών.
• Μέτρα στήριξης των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων , των οικονομικά ασθενέστερων.
• Συγκράτηση και μείωση των αγαθών λαϊκής κατανάλωσης προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης τους οι οικογένειες.
• Επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, πρέπει να μπεί ένα τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα της μισθωτής εργασίας.
• Όχι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ , των ΕΑΣ
• Όχι στο κλείσιμο και το ξεπούλημα των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας της χώρας.
• Μείωση της φορολογίας στη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης.
• Πάταξη της αισχροκέρδειας στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με τα υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών.

Αγωνιζόμαστε:
• Ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ, με ελέγχους στους τόπους εργασίας
• Αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων που θα καλύπτουν το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης των οικογενειών
• Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής καθώς και στα υγρά καύσιμα
• Φθηνή στέγη για όλους με άμεσα μέτρα που θα στοχεύουν στην αναχαίτηση του κόστους στέγασης που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών.

Καλούμε όλους τους Μεταλλεργάτες να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στην
24ωρη απεργία της 9 Νοέμβρη καθώς και στα συλλαλητήρια στην Αθήνα στις 11:00 στη Πλατεία Κλαυθμώνος καθώς και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με ανακοίνωσή της «καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα να συμμετέχουν μαζικά στη γενική πανελλαδική απεργία της 9ης του Νοέμβρη που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ως προς το διεκδικητικό πλαίσιο αναφέρει:
«Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού.
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/21 όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα.
Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17.
Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.
Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α.
Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων».

 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More