Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών: Καθιστική διαμαρτυρία και νέα απεργία στις 8 Φεβρουαρίου

Κλειστά παρέμειναν και σήμερα θέατρα και μουσικές σκηνές, λόγω της 48ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν σήμερα (2/2) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με νέα απεργία στις 8 Φεβρουαρίου.

Με τραγούδια και συνθήματα κατά του Προεδρικού Διατάγματος 85, οι καλλιτέχνες εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τα θέατρα για δεύτερο 24ωρο παρέμειναν κλειστά, ενώ υπό κατάληψη τελούν οι δραματικές σχολές του Εθνικού και του ΚΘΒΕ.

«Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ένα απίστευτο παράδοξο αυτή τη στιγμή, μόνο και μόνο έτσι αν το σκεφτούμε όλοι οι απόφοιτοι λυκείου αποφασίζουν να μπουν μετά σε δραματικές σχολές, σε ωδεία και σχολές χορού. Όταν αποφοιτήσουν καθίστανται πάλι απόφοιτοι λυκείου», δήλωσε η γνωστή τραγουδίστρια, Γιώτα Νέγκα.

«Ο πολιτισμός είναι άνθρωπος. Αν δεν υπάρξει τέχνη, αν δεν υπάρξει πολιτισμός κινδυνεύει η ανθρωπότητα» ανέφερε ο ηθοποιός Κρατερός Κατσούλης.

Κύριο αίτημα του καλλιτεχνικού κόσμου, είναι η απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θεωρούν ότι υποβαθμίζει τα πτυχία τους καθώς και η υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ.

«Δε θέλουμε τροποποίηση, θέλουμε απόσυρση προεδρικού διατάγματος που είναι απαράδεκτο και να προχωρήσει σε αυτό που βλέπετε εδώ όλος ο κόσμος πίσω μου και στην κάτω πλευρά της πλατείας ζητάει επιτέλους να γίνει Πανεπιστήμιο όλων των παραστατικών τεχνών» τόνισε ο Νίκος Καραγιώργης, μέλος του διοικητικού και πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ.

Κατά πλειοψηφία, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού για τους καλλιτέχνες, σύμφωνα με την οποία, οι κάθε είδους αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Επίσης, εξαιρείται ρητά από τo ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα.

«Οι καλλιτέχνες εξαιρούνται της διαδικασίας του ΑΣΕΠ με τον ίδιο τον νόμο του ΑΣΕΠ άρα και από το προσοντολόγιο του Δημοσίου, αλλά επειδή αυτό το επιχείρημα δεν εισακούγεται το λέμε ρητά και δια νόμου» δήλωσε στη Βουλή ο Νίκος Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι καλλιτέχνες επειδή δεν μπόρεσαν να παραδώσουν ψήφισμα στη Βουλή, προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, φωνάζοντας συνθήματα. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας εξαγγείλει νέα 24ωρη απεργία στις 8 Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More