Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κι όμως, ο Αλμέιδα θα πρέπει να ανησυχεί. Και πολύ.

Του Σπύρου Αμπελάκη

Πριν από λίγες μέρες ο προπονητής της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα είχε πει ότι δεν ανησυχεί για τις πολλές χαμένες ευκαιρίες που σπαταλά η ομάδα του σε κάθε σχεδόν παιχνίδι μέχρι να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.

Εστίασε και όχι άδικα φυσικά στο πλούσιο και παραγωγικό παιχνίδι που κάνει επί ημερών του η ΑΕΚ, κάτι πρωτόγνωρο για την “Ενωση”, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν λίγους μήνες έπασχε και πολύ μάλιστα σε αυτόν τον τομέα.

Η ΑΕΚ που μπήκε επιτέλους στην “OPAP Arena” παίζει όμορφο και ελκυστικό ποδόσφαιρο, κυριαρχεί στο γήπεδο “πνίγοντας” τον αντίπαλο με το επιθετικό πρέσινγκ, κάτι που της δίνει την ευκαιρία να κλέβει μπάλες και να επιτίθεται κατά κύματα, όπως άλλωστε φάνηκε και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο “Καραϊσκάκης”.

Ωστόσο ο Αργεντινός κόουτς της ΑΕΚ δείχνει να έχει υποτιμήσει τη σημασία να διαθέτει η ομάδα του έναν κλασικό σέντερ φορ περιοχής πιστεύοντας ίσως λανθασμένα ότι τη δουλειά αυτή μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε, αρκεί να “εκπαιδευτεί” κατάλληλα. Με τον τρόπο αυτό “έχρισε” σέντερ φορ τον εξαιρετικό φέτος Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος ως τώρα φρόντισε πάντως να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο του πετυχαίνοντας αρκετά γκολ, ωστόσο η ΑΕΚ εξακολουθεί να σπαταλά πολλές ευκαιρίες μέχρι να ρθει το ποθητό αποτέλεσμα.

Ως ένα σημείο η συλλογιστική του Αλμέιδα είναι σωστή, καθώς υποχρεώθηκε να κάνει ολόκληρη προετοιμασία το καλοκαίρι με μόλις έναν κλασικό φορ περιοχής, τον Αραούχο, καθώς Κοσίδης και Μαχαίρας δεν υπολογίζονται για βασικοί φέτος, ενώ ο Φαν Βέερτ ήρθε αργότερα.

Με δεδομένη την επιθετική αφλογιστία του Αραούχο φέτος, ο Αλμέιδα έπρεπε να βρει εκ των ενόντων λύσεις και η αλήθεια είναι ότι ο Γκαρσία διαθέτει πολλά από τα στοιχεία που πρέπει να έχει κάθε φορ: Δύναμη, αλτικότητα, εκτόπισμα (δύσκολα τζαρτζάρεται), καλές τοποθετήσεις και αδιάκοπο τρέξιμο, ενα από τα στοιχεία που ζητά ο Αλμέιδα από τους παίκτες του.

Ωστόσο από μόνα τους τα παραπάνω στοιχεία δεν μπορούν να κάνουν τον οποιονδήποτε παίκτη γκολτζή. Παρά τα σημαντικά και ωραία γκολ που έχει πετύχει ο Γκαρσία, η ΑΕΚ εξακολουθεί να έχει ποσοστά ευστοχίας που θα πρέπει να προβληματίζουν τον Αλμέιδα και μάλιστα σοβαρά.

Αυτό που συνέβη χτες στο “Καραισκάκης” και πριν μια εβδομάδα στην Τρίπολη ήταν σχεδόν νομοτελειακό να συμβεί. Η ΑΕΚ είναι δεδομένο ότι, παρά το πολύ όμορφο ποδόσφαιρο που παίζει, δεν θα μπορεί να δημιουργεί 20 τελικές φάσεις σε κάθε παιχνίδι μέχρι να σκοράρει, γιατί αυτή σε γενικές γραμμές είναι η ευστοχία της στα παιχνίδια της. Άρα με λιγότερες ευκαιρίες, με αυτά τα ποσοστά ευστοχίας, είναι μάλλον αναμενόμενα αποτελέσματα σαν το χθεσινό ή στην Τρίπολη.

Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος που η «Ένωση» είναι πίσω οκτώ βαθμούς από την κορυφή, χωρίς να υπολογίζουμε άλλους αστάθμητους παράγοντες, διαιτησία, τραυματισμούς κλπ.

Το γκολ δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση στο ποδόσφαιρο. Το κάνουν να φαίνεται εύκολο χαρισματικοί κυνηγοί, προικισμένοι σκόρερ που έχουν “φονικό” ένστικτο και έχουν την ικανότητα να κάνουν γκολ τη…μισή ευκαιρία, κι αυτό είναι ίσως το μόνο που λείπει από την φετινή εντυπωσιακή ΑΕΚ. Και πολύ μάλιστα!

Όσο και να δουλεύει στην προπόνηση ο Γκαρσία στα τελειώματα των φάσεων, είναι αμφίβολο αν θα γίνει ένας χαρισματικός κυνηγός. Είναι κάτι έμφυτο, είναι ταλέντο και χάρισμα μαζί. Γι αυτό και το γκολ, επειδή δεν μπορεί να το έχει οποιοδήποτε, ακριβοπληρώνεται. Αυτό φυσικά δεν μειώνει σε τίποτα την αξία του Γκαρσία, απεναντίας, αποδεικνύει ότι είναι πολυσύνθετος παίκτης που μπορεί να βοηθήσει και επιθετικά. Και είναι η φετινή αποκάλυψη της ΑΕΚ, μαζί με τον Πινέδα, τον Γκατσίνοβιτς και τον άτυχο Ελίασον.

Αλλά η ΑΕΚ θα πρέπει να βρει λύσεις για να μετουσιώνει σε γκολ την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της χωρίς να «βασανίζεται» σε κάθε ματς και με δεδομένο ότι ο Αραούχο έχει φέτος έναν νέο ρόλο, η καθιέρωση στην αρχική ενδεκάδα του κλασικού φορ Φαν Βέερτ ίσως είναι μονόδρομος μέχρι να παρθούν αποφάσεις στην επομένη μεταγραφική περίοδο, εφόσον φυσικά κριθεί απαραίτητο να αποκτηθεί ένας σέντερ φορ.

Διαφορετικά, η ΑΕΚ κάθε Κυριακή θα κυνηγά την τύχη της και τα ποσοστά της στο γήπεδο.

Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η ουσία του ποδοσφαίρου είναι το γκολ και αυτό είναι που δίνει νίκες και πρωταθλήματα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More