Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλίμα πόλωσης στην Τουρκία: Επίθεση σε γραφεία του Κιλιτσντάρογλου – Για προβοκάτσιες μιλά ο Ερντογάν

Αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πολιτική ένταση των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται η Τουρκία, πέντε μέρες πριν τις κάλπες. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Κιλιτσντάρογλου μέθυσο, που συνεργάζεται με τρομοκράτες, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά πρώτο τον Κιλιτσντάρογλου. Ο εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί, απείλησε με… σφαίρες την αντιπολίτευση, για να λάβει την άμεση απάντηση της Ακσενέρ.

Μετά την ολιγοήμερη ασθένειά του, ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται ότι «ανεβάζει στροφές» και ότι είναι αποφασισμένος να μην χάσει. Έτσι, παρά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειχναν σταθερό προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου, ο Τούρκος πρόεδρος κάνει ένα βήμα μπροστά προσπαθώντας να τρομοκρατήσει την αντιπολίτευση. Στο χθεσινό συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη ισχυρίστηκε με αρκετή υπερβολή ότι συγκέντρωσε 1.000.700 άτομα, και προσπάθησε με κάθε τρόπο να διαβάλλει τον ανθυποψήφιο του Κιλιτσντάρογλου, τον ενέπλεξε στα γεγονότα του Παρκου Γκεζί το 2013 και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Τα χθεσινά έκτροπα στο Ερζουρούμ κατά του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου, δεν ήταν κατά τον Τούρκο πρόεδρο παρά προβοκάτσιες της αντιπολίτευσης επειδή έχει «κολλήσει στην λάσπη» καθώς και διότι κατάλαβε ότι χάνει το «παιχνίδι».

«Ας τελειώσουμε αυτή τη δουλειά από τον πρώτο γύρο», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σήμερα (8/5) στην Ραιδεστό. «Η άνοιξη που υποσχέθηκαν οι άλλοι είναι μια ψεύτικη άνοιξη. Αυτή την τελευταία εβδομάδα θα δούμε την πλάστιγγα να γέρνει από την μία ή από την άλλη πλευρά, αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά που θα σταματήσει».

Ύβρεις κατά του Ιμάμογλου σε συγκέντρωση, λίγες ώρες μετά την επίθεση με πέτρες

Λίγες μόνο ώρες από την επίθεση στο Ερζερούμ, ένα άτομο άρχισε να εξαπολύει ύβρεις σε ομιλία του Ιμάμογλου που μιλούσε στο Ικόνιο. Εκείνος από την πλευρά του κάλεσε το πλήθος να μην του απαντήσει. «Οι άνδρες ασφαλείας να απομακρύνουν παρακαλώ τον φίλο μας που προκαλεί. Μην τον αφήνετε εδώ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισαε κανονικά την ομιλία του.

Βολές Ιμάμογλου κατά Ερντογάν και Σοϊλού

Η κόντρα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης με τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού βαθαίνει. Ενώ εκείνος τον χαρακτήρισε ψεύτη και απατεώνα, ο Ιμάμογλου ανέφερε ότι θεωρεί περίεργη την εμμονή του υπουργού κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. «Υπάρχει ένα περίεργο υποσυνείδητο εδώ, ορκίζομαι ότι είναι περίεργο. (…) Το μυαλό αυτού του ανθρώπου είναι συνέχεια εκεί» είπε ο κ. Ιμάμογλου.

Και ενώ άγνωστοι πυροβόλησαν στα γραφεία του CHP στην πόλη Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, το γεγονός ότι οι συνεχείς δημοσκοπήσεις υπέρ της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, όπως αυτής της εταιρείας MAK που δείχνει νίκη του Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο, εκτινάσσει την πόλωση και τον εκνευρισμό του κυβερνητικού στρατοπέδου.

«Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να αποκαλέσει «μεθύστακα» τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ενώ από τη Ραιδεστό τον κατηγόρησε για άλλη μια φορά για συνεργασία με «τρομοκράτες», χρησιμοποιώντας λέξεις που υποδαυλίζουν την βία. «Σε αυτές τις εκλογές στο Τεκιρντάγ (Ραιδεστό) ανατινάξτε τις κάλπες για να μάθει ο κ. Κεμάλ πού θα πάει. (…) Δεν κρύβει την ενόχλησή του για τα αμέτρητα αρνητικά δημοσιεύματα των δυτικών μέσων ενημέρωσης» τόνισε.

Όπως επισήμανε το πρακτορείο Reuters, η βαθιά οικονομική κρίση και το αβάσταχτο κόστος ζωής είναι αυτά απειλούν την επανεκλογή Ερντογάν. Αυτό είναι που ορκίζεται να αλλάξει ο αντίπαλός του βασιζόμενος στην ψήφο των νέων.

«Εσείς είστε που θα τους στείλετε εκεί που πρέπει. Θα πάτε στις κάλπες και θα ρίξετε την ψήφο σας», ανέφερε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει τις κατηγορίες πως επεμβαίνουν στις Τουρκικές εκλογές και τονίζει πως αναμένει ότι αυτές θα διεξαχθούν με δημοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Eπίθεση στα γραφεία του κόμματος CHP στην πόλη Ούρφα

Εκρηκτικό κλίμα στην Τουρκία: Οι πρώτες συλλήψεις μετά την επίθεση στον Ιμάμογλου

Τουρκία: Η Ευρώπη καταγγέλλει την Άγκυρα για απαγόρευση εισόδου σε δύο Σκανδιναβούς βουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σύμμαχος η Τουρκία – Παρακολουθούμε στενά τις εκλογές αλλά δεν παίρνουμε θέση

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More