Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοζάνη: Την ίδρυση σχολών πετράδων σε Πεντάλοφο και Αρκαδία εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Την ίδρυση δύο σχολών πετράδων, στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο, εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από τον Πεντάλοφο, δείγμα της ιδιαίτερης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Η κ. Μενδώνη βρέθηκε στην περιοχή το μεσημέρι του Σαββάτου (18/5) και συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση για τη διάσωση αυτής της τέχνης των πετράδων.

Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε σημαντική, τη σημερινή μέρα , για όλους, την τοπική κοινωνία, την περιφέρεια και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές που θα δημιουργηθούν για μια τέχνη που χάνεται, όπως είναι η τέχνη των μαστόρων. Η διατήρηση της τέχνης τους μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση τοπικά, αλλά όχι μόνο, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Καταφέρνουμε σήμερα να φτιάξουμε τον οδικό χάρτη, που θα μας οδηγήσει στη δημιουργία της σχολής, που στην πραγματικότητα συνεπάγεται την αναγέννηση όχι μόνο της περιοχής του Πενταλόφου, αλλά και της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο, γιατί είναι μέσα στον ίδιο προγραμματισμό. Αλλά έχει άμεση σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική της πατρίδας μας. Eπομένως επενδύοντας σε αυτές τις τέχνες, δημιουργούμε ένα μέλλον το οποίο είναι ελληνικό και εξασφαλίζει οικουμενικότητα στο επίπεδο του πολιτισμού”, τόνισε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης μεταξύ άλλων τόνισε “Με τη δημιουργία της σχολής θα μπορούμε να έχουμε πιστοποιημένους πετράδες οι οποίοι θα αποκτήσουν ειδικότητα και θα συμβάλουν ώστε να γίνει ελκυστική η ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στον Πεντάλοφο μόλις 2 μάστορες έχουν απομείνει που καταφέρνουν να διδάξουν την τέχνη της πέτρας στα εργαστήρια που διοργανώνονται, κάθε χρόνο, με φοιτητές των πανεπιστημίων από όλη τη χώρα. Η αρχή έγινε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Γραμμάτων κ Τεχνών Κοζάνης, για να ακολουθήσουν τα εργαστήρια δόμησης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από το ΑΠΘ , ενώ για μια βδομάδα βρέθηκαν στον Πεντάλοφο και φοιτητές από το Μετσόβιο Πανεπιστήμιο και τη Γιούτα του Καναδά.

Με ικανοποίηση και χαρά υποδέχτηκαν την είδηση για τη δημιουργία σχολής πετράδων οι κάτοικοι του Πενταλόφου καθώς αποτελούσε όνειρο ζωής για τους ίδιους και κυρίως για τους πρωτομάστορες Κώστα Ταρνανά και Κώστα Καραλόλιο που με αισιοδοξία βλέπουν πλέον την τέχνη των προγόνων τους να παραμένει ζωντανή στο χρόνο.

Νωρίτερα η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε και τον ναό του Αγίου Αχιλλείου στον Πεντάλοφο.

Η υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με την κ. Αρετή Βούγια, την γυναίκα της Πίνδου, 104 ετών σήμερα και κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο που στέκει στην είσοδο του χωριού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More