Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κοινές αξίες και προοπτικές συνεργασίας»: Δηλώσεις Δένδια – Vargas μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για SICA

 

Η αναβάθμιση των σχέσεων με  τς χώρες του «Συστήματος Ενσωμάτωσης» της Κεντρικής Αμερικής (SICA) εύκολα εξηγείται καθώς εκτός από τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας υφίστανται και ιστορικοί δεσμοί, αφού την ίδια περίοδο με την Ελλάδα διεξάγονταν απελευθερωτικοί αγώνες εμπνευσμένοι από τα ίδια ιδανικά, τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της Συμφωνίας συμμετοχής της Ελλάδας στο SICA με καθεστώς παρατηρητή.

Στα τεράστια περιθώρια συνεργασίας, τόσο στο εμπόριο και τις επενδύσεις όσο και στην προστασία κοινών αξιών αναφέρθηκε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο πλευρές συνδέονται με το σεβασμό στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή του Διεθνούς Διακίου και του Δικαίου της Θάλασσας αλλά και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο Werner Vargas, Γενικός Γραμματέας του «Συστήματος Ενσωμάτωσης» της Κεντρικής Αμερικής (SICA – Central American Integration System) ευχαρίστησε την Ελλάδα, υπογράμμισε τις κοινές πορείες των δύο πλευρών για να αποκτήσουν ανεξαρτησία και αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας.

Ο οργανισμός της Κεντρικής Αμερικής ιδρύθηκε το 1991 και τα κράτη – μέλη του είναι η Γουατεμάλα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κόστα Ρίκα, το Μπελίζ,  η Νικαράγουα, η Ονδούρα και ο Παναμάς, όπου η Ελλάδα άνοιξε νέα πρεσβεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε περιοδεία στη Νότια και στην Κεντρική Αμερική στις αρχές του τρέχοντος μηνός (06 – 10.02.2023).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More