Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κολομβία: Συμφωνία ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης και της κυβέρνησης για αναστολή των απαγωγών έναντι λύτρων

Με την κολομβιανή κυβέρνηση συμφώνησαν οι αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) να αναστείλουν τις απαγωγές έναντι λύτρων στο τέλος, σήμερα, του πέμπτου κύκλου ειρηνευτικών συνομιλιών, που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Μεξικό, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Τι ορίζει η συμφωνία

Η συμφωνία ορίζει ότι ο ELN “θα αναστείλει τις απαγωγές για οικονομικούς σκοπούς (…) στο πλαίσιο της παράτασης της εκεχειρίας” στην Κολομβία, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο αντιπροσωπειών.

Πρόκειται για μια “ανακοίνωση που θεωρώ υπερβατική για την ειρήνη στην Κολομβία”, δήλωσε η Βέρα Γκράβε, η οποία ηγείται της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης, κατά την τελευταία συνεδρίαση αυτού του κύκλου διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις 4 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία θέτει επίσης τις βάσεις για μια νέα παράταση της εκεχειρίας, η οποία ισχύει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

“Μια παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο είναι βιώσιμη”, δήλωσε ο Πάμπλο Μπελτράν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ELN.

Ο πέμπτος κύκλος διαπραγματεύσεων που είχε στόχο να τεθεί τέλος σε έξι δεκαετίες σύγκρουσης ξεκίνησε μεσούσης της πιο σοβαρής κρίσης που γνώρισε ποτέ η διαδικασία, με την απαγωγή από τον ELN του πατέρα του ποδοσφαιριστή Λουίς Ντίας.

Ο Λουίς Μανουέλ Ντίας, πατέρας του επιθετικού της Λίβερπουλ, αφέθηκε ελεύθερος στις 9 Νοεμβρίου έπειτα από 12 ημέρες αιχμαλωσίας. Η απαγωγή του προκάλεσε κρίση στη διαδικασία του διαλόγου, ο οποίος άρχισε μετά την καθιέρωση εκεχειρίας τον Ιούνιο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν στην Κούβα από τις 24 Ιανουαρίου για έναν έκτο κύκλο συνομιλιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More