Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κολομβία: «Τα παιδιά κρύβονταν όταν άκουγαν ελικόπτερα ή ανθρώπους γιατί νόμιζαν ότι θα τιμωρηθούν» – Όσα ξέρουμε έως τώρα

Το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά που επέζησαν από το αεροπορικό δυστύχημα στη ζούγκλα του Αμαζονίου, η 13χρονη Lesly, έχει επαινεθεί για τον “ηρωικό της ρόλο” στο να κρατήσει τα αδέλφια της ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας που πέρασαν, δήλωσε ο παππούς των τεσσάρων παιδιών που κατάφεραν να σωθούν μετά από την απίστευτη περιπέτεια που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Πλέον οι προσπάθειες αναζήτησης στρέφονται στον εντοπισμό του Γουίλσον, ενός αγνοούμενου σκύλου έρευνας και διάσωσης που τους κρατούσε συντροφιά.

Σε αποσπάσματα που μοιράστηκε στο διαδίκτυο το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας, ο παππούς των παιδιών Narciso Mucutuy περιέγραψε λεπτομερώς για το πώς η 13χρονη Lesly Jacobombaire Mucutuy φρόντιζε τα μικρότερα αδέρφια της κατά τη διάρκεια της τραυματικής δοκιμασίας.

Κολομβία: Πώς επέζησαν για 40 ημέρες τα παιδιά και τι έτρωγαν στη ζούγκλα – Τα πρώτα λόγια μετά τη διάσωση

“Όταν κοίταξε και είδε ότι η μητέρα της ήταν νεκρή, είδε τα πόδια της μικρότερης αδελφής της και τα έβγαλε έξω”, είπε. “Η μικρή επέζησε χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της που την τάιζε σιγά – σιγά από το μπιμπερό μέχρι που τελείωσε”, τόνισε, προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης νερό στο μωρό.

Τα παιδιά, μεταξύ των οποίων η Soleiny Jacobombaire Mucutuy, 9 ετών, και η Tien Ranoque Mucutuy, 4 ετών, επέζησαν τρώγοντας φαρίνα – ένα χοντρό αλεύρι μανιόκας που χρησιμοποιείται συνήθως από τις φυλές των ιθαγενών στην περιοχή του Αμαζονίου, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο.

Οι δεξιότητες επιβίωσης των παιδιών οφείλονται στη γηγενή κληρονομιά τους. “Η εκμάθησή τους από τις οικογένειες των ιθαγενών και η εκμάθηση της ζωής στη ζούγκλα τα έσωσε”, δήλωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος Gustavo Petro.

(AP Photo/John Vizcaino)

Τα παιδιά αρχικά έμειναν κοντά στο σημείο της συντριβής για τέσσερις ημέρες, περιμένοντας να τα σώσουν, είπε ο παππούς τους, αλλά μετακινήθηκαν και άφησαν σημάδια στα σημεία όπου κοιμόντουσαν, ελπίζοντας ότι κάποιος θα τα έβρισκε.

Ο Mucutuy είπε ότι η Lesly του είπε ότι δεν είχε ιδέα πού πήγαιναν και τελικά δεν μπορούσε να περπατήσει άλλο. Σε εκείνο το σημείο, τα παιδιά αποφάσισαν να περιμένουν “το θαύμα που τελικά συνέβη”, είπε.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας τους, τα παιδιά είχαν δει κίνηση στη ζούγκλα, αλλά “κρύβονταν όταν έβλεπαν ελικόπτερα ή ανθρώπους από την κοινότητα ή μέλη του στρατού, επειδή πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τιμωρηθούν”.

Κάποια στιγμή, τα παιδιά συνάντησαν τον Γουίλσον, έναν σκύλο έρευνας των Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος “έγινε ο πιστός τους φίλος και τα συνόδευσε σε αρκετές περιπτώσεις”, είπε ο παππούς τους.

Ο Γουίλσον, ένας βελγικός ποιμενικός, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αναζήτησης και εθεάθη για τελευταία φορά στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Τα παιδιά “πέρασαν τρεις ή τέσσερις ημέρες με τον Γουίλσον και είπαν ότι (τον βρήκαν) αρκετά αδύνατο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κολομβιανού στρατού.

Η ανεύρεσή του είναι τώρα ο κύριος στόχος του κολομβιανού στρατού.

Ο πατέρας τους Manuel Ranoque, ο οποίος βοηθούσε στις επιχειρήσεις αναζήτησης, δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο ότι δεν έχασε ποτέ την ελπίδα του.

“Πιστεύω στη ζούγκλα, η οποία είναι η μητέρα μας… τόσο η ζούγκλα όσο και η φύση δεν με πρόδωσαν ποτέ”, είπε.

Οι γιατροί θεωρούν ότι τα παιδιά θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση έως και τρεις εβδομάδες.

Πηγή: CNN

Σχετικό Άρθρο: «Η ζούγκλα δεν ήταν η απειλή, αλλά η σωτηρία» λένε ιθαγενείς για τα παιδιά της Κολομβίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More