Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κολυμπώντας με τους τόνους στο Αρχιπέλαγος των Εχινάδων

Το Αρχιπέλαγος των Εχινάδων περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ομάδες νησιών : Δρακονέρα στα βόρεια, Μόδεια στο κέντρο και τους Ουνιάδες στα νότια. Οι Εχινάδες ανήκουν διοικητικά σε δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες Κεφαλλονιά και Ιθάκη. Στα νησιά αυτά έγιναν ιστορικά δυο από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες η Μάχη των Εχινάδων (1427) και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571).

Ο κ. Λάμπρος Χαλέρος, Επαγγελματίας Δύτης, μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρο» για το Αρχιπέλαγος των Εχινάδων τα παραδεισένια νερά, τις όμορφες εικόνες που έχει καταγράψει, αλλά και τα υπέροχα είδη ψαριών που υπάρχουν σε αυτά τα νερά.

«Το Αρχιπέλαγος των Εχινάδων αποτελείται από 23 νησίδες που χωρίζονται σε δύο ομάδες, σε βόρειες και νότιες εχινάδες. Κολυμπάμε κάτω στον βυθό με μεγάλα τονάκια που το είδος τους ονομάζεται «ερυθρός τόνος» που έχει πάρει το όνομα του από το χρώμα της σάρκας του. Είναι ένα ψάρι πολύ δυνατό, διαθέτει πολύ καλές προσαρμογές στο σώμα του κολυμπώντας πολύ γρήγορα και καταναλώντας πολύ λίγη ενέργεια. Επίσης δεν είναι καθόλου επιθετικά και τρέφονται με σαρδέλες, γαύρο και γενικά με μικρότερα ψαράκια. Στα υπέροχα αυτά νερά δεν συναντάμε μόνο τόνους, αλλά και διάφορα άλλα πολύ σπάνια ψάρια, όπως είναι η χελώνα καρέτα καρέτα, η ύπαρξη της μεσογειακής φώκιας, καθώς και πολλά ρινοδέλφινα και το κοινό σε όλους δελφίνι. Τέλος τόνισε πως ελπίζουμε όλοι να το μάθει ο κόσμος και να έρθει να δει τον «πλούτο» που υπάρχει στον βυθό του Αρχιπέλαγους των Εχινάδων και γενικότερα στο Αρχιπέλαγος του Ιονίου».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More