Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: Εκατό παραγωγοί δημιουργούν επισκέψιμα κτήματα και μεταποιούν τα προϊόντα τους

Αίτημα ίδρυσης και λειτουργίας συμβουλευτικού γραφείου για την στήριξη των νέων παραγωγών που θέλουν να μεταποιήσουν οι ίδιοι τα προϊόντα που παράγουν, θέτουν οι εκπρόσωποι εκατό και πλέον παραγωγών σε Ξάνθη και Ροδόπη. Όπως σημειώνουν «ακόμη και σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου, η ενημέρωση και η σωστή καθοδήγηση από ειδικούς είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη».

«Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας από αγάπη και μεράκι για τον τόπο», δηλώνουν στο www.ertnews.gr και σημειώνουν πως λόγω της έλλειψης επίσημης καθοδήγησης ό,τι κάνουν το κάνουν με πολύ κόπο.
Νέοι σε ηλικία, αλλά και λίγο μεγαλύτεροι που παράγουν: ακτινίδια, καρύδια, ντομάτες, μαρμελάδες, μέλι, ελαιόλαδο, χυμό ροδιού και γλυκά του κουταλιού. Δένδρο-καλλιεργητές, μελισσοκόμοι και παραδοσιακοί αγρότες που δημιουργούν τους δικούς τους επισκέψιμους χώρους στα κτήματά τους, τόσο στη Ροδόπη, όπως έχουν κάνει φραουλοπαραγωγοί και καλλιεργητές αρωματικών φυτών, όσο και στην Ξάνθη, όπως έχουν κάνει ελαιοπαραγωγοί, αμπελουργοί και μελισσοκόμοι. Σε μια προσπάθεια γνωριμίας του κοινού της περιοχής με το προϊόν τους.

«Οι παραγωγοί εξελίσσονται, βλέπουν τα καλά παραδείγματα και προσπαθούν να τα εφαρμόσουν, ωστόσο, χρειάζονται συμβουλευτική καθοδήγηση από επίσημους φορείς όπως είναι ο ΕΦΕΤ», δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους μην κρύβοντας την αγωνία τους για το μέλλον μιας προσπάθειας που γίνεται βήμα βήμα και με καθημερινό αγώνα.

Όσον αφορά στην προώθηση; Πάλι την αναλαμβάνουν οι ίδιοι, από πόρτα σε πόρτα θέλοντας έτσι να πετύχουν καλύτερη τιμή πώλησης σε μια εποχή που τα έξοδα καλλιέργειας έχουν διπλασιαστεί.

Εκατό και πλέον παραγωγοί που ενώνουν δυνάμεις, μοιράζονται αγωνίες, σχέδια και πολύτιμη εμπειρία διεκδικώντας από κάπου να πιαστούν για να συνεχίσουν να κινούν τα ηνία στη γη τους, όπως έκαναν πατεράδες και παππούδες για πολλά χρόνια στον ίδιο εύφορο τόπο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More