Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: Προμηθεύονται εν αγνοία τους επικίνδυνα υλικά βαφής σε γειτονικές χώρες

Το τίμημα της γειτνίασης με φθηνότερες αγορές, όπως αυτές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας πληρώνουν έμποροι κι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις πωλήσεις χρωμάτων, υλικών βαφής, και ειδών δόμησης.

Όπως τονίζουν, μιλώντας στο www.ertnews.gr, δεν είναι λίγοι εκείνοι που για να καλύψουν τις ανάγκες τους πραγματοποιούν τις αγορές τους στις γειτονικές χώρες στερώντας ουσιαστικές οικονομικές “ανάσες” από την αγορά της Κομοτηνής σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η οικονομική κρίση των τελευταίων δεκατριών (13) χρόνων έστρεψε πολλούς ιδιοκτήτες στη χρήση δομικών υλικών κατώτερης ποιότητας (π.χ., ακατάλληλων βαφών εσωτερικού χώρου) με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους χωρίς καν να το γνωρίζουν, όπως τονίζουν οι ασχολούμενοι στο χώρο.

Η μεγάλη ποικιλία οικοδομικών υλικών της Ροδόπης δεν συγκινεί πάντα το αγοραστικό κοινό που αναζητά δελεαστικές τιμές στη γειτονική χώρα. Κάποιοι γνωρίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν και κάποιοι άλλοι όχι.

Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αξιοποιούν προγράμματα ανακαίνισης που τρέχουν στην Ελλάδα, αλλά αναζητούν τα υλικά για τις εργασίες τους σε Τουρκία και Βουλγαρία κατά κύριο λόγο. «Το ανησυχητικό είναι ότι το φθηνό που προμηθεύονται στα χρώματα για παράδειγμα μπορεί να είναι κι επικίνδυνο» σημείωσε στο www.ertnews.gr Κομοτηναίος έμπορος που δραστηριοποιείται στο κομμάτι αυτό τα τελευταία 27 χρόνια.
Όπως λέει οι τελευταίες σεζόν μετά την πανδημία κύλησαν ικανοποιητικά, ωστόσο, και εντός συνόρων και εκτός ο ανταγωνισμός ήταν κι εξακολουθεί να είναι μεγάλος. «Το καλό κι ακριβό είναι και πιο αξιόπιστο και λιγότερο επικίνδυνο» υποστήριξε σημειώνοντας ότι δεν ισχύει αυτό για τα εισαγόμενα που προμηθεύονται από Βουλγαρία και Τουρκία, μεμονωμένοι πολίτες ή και έμποροι, ασχολούμενοι με οικοδομικές εργασίες σε φθηνότερες τιμές, αλλά επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Μεγάλες όμως και η ανατιμήσεις στα προϊόντα που οι ίδιοι εμπορεύονται. Σημειώνουν ότι οι προμηθευτές τους προβαίνουν σε συνεχείς ανατιμήσεις, «άλλοτε λόγω των υλικών και άλλοτε λόγω των μεταφορικών», όπως λένε και σημειώνουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις έως και 30%.
Παρά τις δυσκολίες σημειώνεται μια αύξηση των επαγγελματιών που ασχολούνται με την εμπορία- πωλήσεις αυτών των ειδών, παρά την εικοσαετή κρίση που έπληξε τον χώρο της ανοικοδόμησης. «Έχουν αυξηθεί οι επαγγελματίες στο χώρο μας διατηρώντας πάντα την αισιοδοξία ότι ο Έλληνας θα φροντίζει το σπίτι του» λένε και περιμένουν τις σεζόν που δουλεύουν καλύτερα, φθινόπωρο και άνοιξη.
Φώτο: αρχείο ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More