Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: Υψηλό το τίμημα της αυτονομίας για νέους και νέες μακριά από το πατρικό τούς σπίτι

Υψηλό το τίμημα της αυτονομίας για τους νέους και τις νέες στην Κομοτηνή. Φοιτητές, φοιτήτριες, αλλά και ντόπιοι νέοι και νέες που μένουν αναγκαστικά μακριά από το πατρικό τους, λόγω σπουδών ή αποφασίζουν να μείνουν μόνοι και μόνες για να εργαστούν βρίσκονται αντιμέτωποι με έξοδα τα οποία αρχικά δεν είχαν υπολογίσει. Και τα οποία, όπως σημειώνουν, χωρίς την ενίσχυση των γονιών τους, δεν θα μπορούσαν να τα καλύψουν.

Μιλώντας στο ertnews.gr σημειώνουν πως από τη μια πρέπει να φροντίσουν για τα καθιερωμένα: Eνοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΗ, Internet, Ύδρευσης και από την άλλη να αναζητήσουν, όσο το δυνατόν πιο φθηνές αγορές στο super market. Έτσι, στα είκοσι (20) και εικοσιένα (21) τους χρόνια παίρνουν χαρτί και μολύβι, συγκρίνουν και γράφουν έξοδα, οφειλές και υποχρεώσεις.

Φοιτήτρια στο 4ο έτος πρέπει να καλύψει όπως δηλώνει έξοδα όπως: 220 ευρώ ενοίκιο, εβδομήντα (70) ευρώ για το super market, εκατό (100) ευρώ για café και διασκέδαση, 37 ευρώ για internet, 235 ευρώ για τη θέρμανση με κλιματιστικό του διαμερίσματός της (37 τ.μ/). Ενώ συνομήλικη της απόφοιτη των ΔΙΕΚ, ήδη εργαζόμενη, καλείται να πληρώσει 260 ευρώ ενοίκιο, 200 ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, πέρσι πλήρωσε 1000 ευρώ για τη θέρμανση της με κλιματιστικό, 20 ευρώ για την ύδρευση, 20 ευρώ για το internet και 150 ευρώ για super market. «Φοβόμαστε πως όλα αυτά τα έξοδα το φετινό χειμώνα θα είναι πιο ανεβασμένα», αναφέρουν και σημειώνουν: «Τα καταφέρνουμε μόλις και μετά βίας και με την στήριξη των γονιών μας».
Όνειρό τους, όπως λένε, να ασχοληθούν με το αντικείμενο το σπουδών τους. Μέχρι τότε όμως δεν αρνούνται τη δουλειά και σε άλλους χώρους, όπως η εστίαση και η αναψυχή. «Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουμε πολύ για την αναζήτηση εργασίας», δηλώνουν και εξηγούν η μεν απόφοιτη των ΔΙΕΚ εργαζόμενη εισπράττει 800 ευρώ το μήνα η δε εποχιακή υπάλληλος περιστασιακά στο χώρο της εστίασης επίσης, όποτε της δοθεί η ευκαιρία, όπως πρόσφατα για τρεις εβδομάδες, 200 ευρώ. Λίγα για να καλύψουν τα έξοδα του δικού τους σπιτιού, γι αυτό και κάπου εκεί έρχεται η στήριξη των γονιών μέχρι, «να βρούμε κάτι καλύτερο».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More