Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: Ψηφιακό αρχείο για τις εκδηλώσεις του 1821

Ένα σημαντικό δημόσιο, ψηφιακό αρχείο για την καταγραφή όλων των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Κομοτηνή στο πλαίσιο τριήμερου συνεδρίου με τίτλο: «Παρατηρητήριο 1821, μνήμη και γιορτή – Δημόσια Ιστορία και διαμόρφωση της ιστορικής κουλτούρας».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές πρόκειται για ένα είδος καταγραφής της δημόσιας ιστορίας, η οποία διαμορφώνει την ιστορική συνέχεια. «Πριν από δύο χρόνια αναλάβαμε την καταγραφή, μέσω ενός προγράμματος, όλων των εκδηλώσεων του 1821 για τα 200 χρόνια. Καταγραφή που αποτελεί ένα είδος δημόσιας ιστορίας» δηλώνουν οι συντονιστές του προγράμματος.

Νέοι ερευνητές εργάστηκαν από κοινού, καταγράφοντας διαφορετικές προσεγγίσεις εκείνης της εποχής. Διαφορετικοί άνθρωποι ένωσαν δυνάμεις παρουσιάζοντας το έργο μέσα από διαφορετικές τέχνες, όπως: το θέατρο ή και τα media, κ.α.

«Επί δύο χρόνια καταγράψαμε την εργασία πολλών ανθρώπων» είπε και σημείωσε ότι «μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν πολλά ιδεολογικά ζητήματα της Ευρώπης του 1821, αλλά και του Πνεύματος της Επανάστασης». Στόχος να ψηλαφιστεί το πώς διαμορφώνεται η ίδια ιστορία η οποία είναι εκτός των τειχών, εκτός των πανεπιστημίων. «Η ιστορία φτιάχνεται από πολλά χέρια, όχι μόνο από τους ιστορικούς, διαμορφώνεται έτσι ένα πιο δημοκρατικό πνεύμα σχετικά με την ιστορία».

Ρεπορτάζ –κείμενο –φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Exif_JPEG_420

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More