Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορυφαίος σκακιστής στον κόσμο αρνείται ότι “έκλεψε” σε αγώνα χρησιμοποιώντας ερωτικά βοηθήματα

Ένας Αμερικανός γκραν-μάστερ, ο οποίος συμμετείχε σε μια διαμάχη που αναστάτωσε τον κόσμο του σκακιού, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε ένα δονητικό ερωτικό παιχνίδι για να κλέψει.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Hans Niemann κάθισε να παίξει με τον Νορβηγό γκρανμέτρ Magnus Carlsen στο Sinquefield Cup του σκακιού στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

Ο Niemann κέρδισε, αλλά κατηγορήθηκε από τον Carlsen για εξαπάτηση – ένας ισχυρισμός που πυροδότησε μια τεράστια νομική διαμάχη μεταξύ των δύο.

Το ζευγάρι συμβιβάστηκε με αγωγή ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων (79 εκατομμυρίων λιρών) τον περασμένο μήνα.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Niemann μίλησε στον Piers Morgan Uncensored για τον έλεγχο που αντιμετωπίζει από τότε που κατηγορήθηκε για εξαπάτηση.

“Είναι πολύ αποκαρδιωτικό να κατηγορείσαι για απάτη μετά από αυτή τη νίκη”, είπε.

“Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν και κατάφερα να μάθω πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και πραγματικά μου έδωσε πολλά πολύ σημαντικά μαθήματα για τη ζωή και το σκάκι”.

Η διαμάχη για την εξαπάτηση που ανατίναξε τον κόσμο του σκακιού

Ο Niemann είπε στον Morgan ότι πιστεύει ότι ο τελευταίος χρόνος “ενίσχυσε την αποφασιστικότητά του”, καθώς επέμεινε στον παρουσιαστή ότι δεν έκλεψε.

Ο Morgan συνέχισε μιλώντας για τους ισχυρισμούς ότι ο Niemann λάμβανε σήματα από κάποιον μέσω του τηλεκατευθυνόμενου ερωτικού παιχνιδιού.

“Για να γίνω σαφής, σχετικά με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό – έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ πρωκτικές χάντρες ενώ παίζετε σκάκι;” Ο Morgan ρώτησε.

Ο 20χρονος απάντησε: “Ο 20χρονος δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: “Λοιπόν, η περιέργειά σας είναι λίγο ανησυχητική, ξέρετε – ίσως σας ενδιαφέρει προσωπικά, αλλά μπορώ να σας πω, όχι.

“Κατηγορηματικά, όχι, φυσικά και όχι”.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Chess.com μηνύθηκε επίσης από τον Niemann μετά από έρευνα της εταιρείας που υποστήριξε ότι είχε “πιθανότατα” κλέψει σε περισσότερες από 100 παρτίδες στο διαδίκτυο.

Ο Niemann παραδέχτηκε ότι είχε κλέψει δύο φορές σε διαδικτυακούς αγώνες στο Chess.com ηλικίας 12 και 16 ετών, αλλά αρνήθηκε ότι το είχε κάνει στο Sinquefield Cup ή σε οποιοδήποτε παιχνίδι αυτοπροσώπως.

Στη συνέχεια κατέθεσε την αγωγή δυσφήμισης τον Οκτώβριο του 2022 εναντίον του Carlsen, του Chess.com και του Hikaru Nakamura, ενός Αμερικανού γκρανμέτρ, τον οποίο ο Niemann κατηγόρησε ότι “ενίσχυσε και προσπάθησε να ενισχύσει τους ψευδείς ισχυρισμούς του Carlsen για εξαπάτηση”.

Η υπόθεση αυτή απορρίφθηκε αργότερα, οδηγώντας σε εξωδικαστικές συζητήσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Τον περασμένο μήνα, το Chess.com δήλωσε ότι εμμένει στην έκθεσή του για τον Niemann, “συμπεριλαμβανομένου ότι δεν βρήκαμε κανένα καθοριστικό στοιχείο ότι έχει εξαπατήσει σε οποιουσδήποτε προσωπικούς αγώνες”.

Ο Κάρλσεν, 32 ετών, δήλωσε ότι αναγνώρισε και κατανόησε την έκθεση, “συμπεριλαμβανομένης της δήλωσής της ότι δεν υπάρχουν καθοριστικές αποδείξεις” για παραπτώματα του αντιπάλου του.

Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More