Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουίζ και απαντήσεις σε διεθνές συνέδριο για τα εισβλητικά ξενικά είδη

Ποια θεωρούνται εισβλητικά ξενικά είδη; Τα είδη που προέρχονται από το… διάστημα; Απαντήσεις στο κουίζ καλούνται να δώσουν όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα εισβλητικά είδη ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του ερευνητικού έργου «LIFE ATIAS – Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά» (https://lifeatias.gr/life-atias-quiz).

Το κουίζ αλλά και περισσότερα στοιχεία για τα εισβλητικά είδη παρουσιάστηκαν στη σημερινή, τελευταία μέρα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου που είχε στόχο την αντιμετώπιση των απειλών από το μινκ στη βόρεια Ελλάδα.

Στη μελέτη της πάντως για τις τροφικές συνήθειες του αμερικανικού μινκ στη δυτική Μακεδονία, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογίας ΔΠΦΠ Μαλαματή Παπακώστα τόνισε ότι από τις εργαστηριακές αναλύσεις δεν προέκυψε ότι επιδρά αρνητικά στη βιοποικιλότητα. Όπως εξήγησε, με τη μέθοδο ανάλυσης στομαχικού περιεχομένου, βρέθηκε ότι τρέφονται κυρίως με οικόσιτα πτηνά (κοτόπουλα) και τρωκτικά ενώ ανιχνεύθηκαν ακόμη και πλαστικά, κάτι που δείχνει ότι ψάχνει στα σκουπίδια για τροφή.

«Από τα 44 νεκρά ζώα που είχαμε για αναλύσεις, μόλις τα 13 είχαν γεμάτο στομάχι, με πιθανότερη εξήγηση ότι πρόκειται για μινκ που δραπέτευσαν μέσα από τις φάρμες στο φυσικό περιβάλλον και έχουν μειωμένη ικανότητα επιβίωσης» είπε σχετικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι απαιτείται συνεχής έρευνα για τις επιπτώσεις του μινκ στο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More