Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουβέιτ: Νέα κυβέρνηση για δεύτερη φορά από την αρχή του χρόνου

Σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα του εμίρη του Κουβέιτ Μισάλ αλ-Αχμέντ Αλ-Τζαμπέρ αλ-Σαμπάχ που εκδόθηκε χθες Κυριακή, το Κουβέιτ απέκτησε νέο υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον σεΐχη Αχμάντ Αμπνουλάχ αλ-Σαμπάχ, δύο ημέρες αφότου ο εμίρης διέλυσε το κοινοβούλιο που είχε εκλεγεί μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Φώτο Αρχείου – Ο εμίρης του Κουβέιτ Sheikh Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (Hollie Adams/Pool via AP)

Ο ίδιος και η νέα κυβέρνηση ανέλαβαν ορισμένες από τις εξουσίες της εθνοσυνέλευσης, αφού ανέστειλε άρθρα του συντάγματος για περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια, επικαλούμενος «παρέμβαση» των βουλευτών. Για αυτό το διάστημα, τις κοινοβουλευτικές εξουσίες θα τις ασκεί ο εμίρης και το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Σεΐχης Μισάλ ανέλαβε τα καθήκοντα του εμίρη τον Δεκέμβριο, μετά το θάνατο του προκατόχου και ετεροθαλούς αδελφού του, Σεΐχη Ναουάφ αλ-Αχμέντ αλ Τζαμπέρ αλ-Σαμπάχ.

Η νέα κυβέρνηση, η 2η για φέτος και 46η συνολικά του μικρού εμιράτου, αποτελείται από 13 υπουργούς, δύο εκ των οποίων γυναίκες, χωρίς όμως να αλλάξουν τα πρόσωπα στα σημαντικά χαρτοφυλάκια των Οικονομικών, Εξωτερικών και Πετρελαίου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, σεΐχης Μοχάμαντ Σαμπάχ αλ-Σαλέμ αλ-Σαμπάχ, αρνήθηκε να αναλάβει ξανά το αξίωμα εν μέσω των διαρκών εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του 50μελούς νομοθετικού σώματος.

Amiri Decree issued forming the new government headed by Sheikh Ahmad Abdullah Al-Ahmad Al-Sabah.#KUNA #KUWAIT pic.twitter.com/qLICfFG2B8

— Kuwait News Agency – English Feed (@kuna_en) May 12, 2024

Η ισλαμιστική αντιπολίτευση του Κουβέιτ κυριάρχησε και πάλι στις πρόσφατες εκλογές στις αρχές Απριλίου, διατηρώντας την επί χρόνια κυριαρχία της στο κοινοβούλιο, καθώς και τη συνεχή διελκυστίνδα με την κυβέρνηση και την άρχουσα οικογένεια του εμιράτου.

Κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, βουλευτές έχουν κατηγορήσει υπουργούς για διαφθορά, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της καταλογίζει στη Βουλή ότι παρεμποδίζει τα αναπτυξιακά σχέδια της χώρας.

Η συνεχής αυτή διαμάχη έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος του Κόλπου, καθυστερώντας απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Πηγές: Reuters, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More