Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουβα-ΗΠΑ: Προχωρούν οι συνομιλίες για τη μετανάστευση- Ικανοποιητικός ο Β΄γύρος

Η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στις συνομιλίες για να σταματήσουν τη μεταναστευτική κρίση που έχει παρουσιάσει αριθμό ρεκόρ Κουβανών να φθάνουν στα σύνορα της γειτονικής χώρας από πέρυσι.

Όμως οι προόδοι  που έχουν γίνει δεν είναι αρκετές για να ανακόψουν την Κουβανική ροή είπε διπλωμάτης στις διαπραγματεύσεις την Τρίτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Carlos Fernández de Cossío, ο οποίος ηγήθηκε της κουβανικής αντιπροσωπείας, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για τη μετανάστευση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Επαναλαμβάνουμε την ανησυχία μας σχετικά με τα μέτρα για την ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης», είπε ο de Cossío, επικαλούμενος τις μεταναστευτικές πολιτικές που έχουν προνομιούχους τους Κουβανούς που φτάνουν στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι εκείνων άλλων εθνικοτήτων.

Σε παλαιότερη δήλωση, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι συνομιλίες αποτελούν «μια ευκαιρία να συζητηθεί η εφαρμογή των μεταναστευτικών συμφωνιών» που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 1984, το 1994, το 1995 και το 2017.

«Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ τόνισε τομείς επιτυχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης και ταυτόχρονα εντόπισε ζητήματα που αντιπροσώπευαν εμπόδια στην εκπλήρωση των στόχων των συμφωνιών», αναφέρει το έγγραφο.

Ο De Cossío είπε ότι ένα βασικό εμπόδιο είναι το εμπάργκο των ΗΠΑ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, ένας ιστός αμερικανικών νόμων και κανονισμών που περιορίζουν τις επιχειρηματικές και οικονομικές συναλλαγές με την Κούβα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια πολιτική που στοχεύει στην καταστολή του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού αποτελεί άμεσο κίνητρο για τη μετανάστευση», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι συνομιλίες για τη μετανάστευση μεταξύ των δύο εθνών ξεκίνησαν εκ νέου τον Απρίλιο, οι πρώτες του είδους τους σε τέσσερα χρόνια, μετά από μακρά παύση υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Σεπτέμβριο, η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επανεργοποιήσει την πρεσβεία στην Αβάνα και θα επανεκκινήσει πλήρως τις διαδικασίες έκδοσης βίζας μετανάστευσης στις αρχές του 2023, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στις διαπραγματεύσεις.

Το 2017, ο Τραμπ διέκοψε το διπλωματικό προσωπικό και τις προξενικές υπηρεσίες στην Αβάνα μετά από «ανώμαλα περιστατικά υγείας» που επηρέασαν υπαλλήλους των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Αυτή η κίνηση ανάγκασε τους Κουβανούς να ταξιδέψουν στην Κολομβία και τη Γουιάνα για να υποβάλουν αίτηση για βίζα μετανάστευσης για οικογενειακή επανένωση.

Λίγοι Κουβανοί έχουν τα μέσα να πληρώσουν για τέτοια ταξίδια, και ορισμένοι έχουν πιεστεί να αναζητήσουν παράτυπα δρομολόγια, συμβάλλοντας στην τρέχουσα έξοδο. Επιπλέον, μια μεγάλη οικονομική κρίση στην Κούβα έχει επίσης πιέσει πολλούς υπηκόους να εγκαταλείψουν το νησί της Καραϊβικής.

Η Κούβα έχει επίσης κάνει παραχωρήσεις στις διμερείς συνομιλίες. Η κυβέρνηση συμφώνησε για πρώτη φορά μετά την πανδημία να δέχεται πτήσεις απέλασης για Κουβανούς που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα στους Κουβανούς που ταξιδεύουν συνήθως στην Κεντρική Αμερική και στη συνέχεια προσπαθούν να μετακινηθούν στα βόρεια σύνορα.

Ένα ρεκόρ 220.000 Κουβανών συνελήφθησαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού το οικονομικό έτος 2022, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, με τους περισσότερους να εισέλθουν στη χώρα.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More