Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κούβα: Ευχαριστίες Λαβρόφ για την κατανόηση των ρωσικών θέσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε την Πέμπτη την κουβανική κυβέρνηση στην Αβάνα για την «πλήρη κατανόηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με την ευκαιρία  επίσκεψης του στο νησί  καθώς με αυτό ολοκληρώνει την περιοδεία που πραγματοποιήθηκε στη Λατινική Αμερική, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.  

“Εκτιμούμε το γεγονός ότι, από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι Κουβανοί φίλοι μας εξέφρασαν ξεκάθαρα τη θέση τους και την πλήρη κατανόηση τους στην αξιολόγηση των λόγων που οδήγησαν στην τρέχουσα κατάσταση“, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κουβανό ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκεζ, σύμφωνα με τον λογαριασμό Telegram του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

 Το απόγευμα της Τετάρτης, κατά την άφιξη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αβάνα, η αμερικανική πρεσβεία, που βρίσκεται στην ακτή, φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας

Ο Λαβρόφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ και τον προκάτοχό του Ραούλ Κάστρο την Πέμπτη, καταδίκασε το «παράνομο» εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας και είπε ότι η χώρα του «υπόκειται επίσης σε κυρώσεις των ΗΠΑ πολύ πριν από τα τρέχοντα γεγονότα . 

Η Κούβα υπόκειται σε οικονομικό εμπάργκο από την Ουάσιγκτον για περισσότερα από 60 χρόνια, αυστηρότερο από τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ανήλθε στην εξουσία το 2017, χωρίς ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν να ακυρώσει αυτές τις κυρώσεις. Στη Μόσχα έχουν επιβληθεί κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι από την επίσκεψη του προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ στη Ρωσία τον Νοέμβριο, «υπήρξε μεγάλη πρόοδος, ειδικά όσον αφορά την προμήθεια καυσίμων και τροφίμων» στην Κούβα. 

Ο ηγέτης της Κούβας, ο μοναδικός υποψήφιος που επανεξελέγη την Πέμπτη για δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία, αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριών δεκαετιών, με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Αναζήτησε υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς περιοδείας στην Αλγερία, την Τουρκία και την Κίνα. Κατά την επιστροφή του, είπε ότι είχε υπογράψει αρκετές συμφωνίες προμήθειας πετρελαίου με τη Ρωσία και την Αλγερία, αλλά οι ελλείψεις καυσίμων συνεχίζουν να μαστίζουν το νησί. Ο Diaz-Canel πιστεύει ότι οι προμηθευτές πετρελαίου του αντιμετωπίζουν «μια περίπλοκη ενεργειακή κατάσταση» και δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους. 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε ότι «εφαρμόζονται αποφάσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των έργων των δύο χωρών απέναντι στις παράνομες κυρώσεις της Δύσης». 

Ο Λαβρόφ ολοκλήρωσε στην Κούβα μια περιοδεία που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Βραζιλία, η τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα και κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε ιδιαίτερα μια «ένωση» με στόχο την αντιμετώπιση του «εκβιασμού και των παράνομων μονομερών πιέσεων της Δύσης». 

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More