Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κούβα: Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ  προτρέπει το υπουργικό συμβούλιο, να λύσει τα προβλήματα της “αναποτελεσματικότητας” για τον πληθωρισμό

Ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ που είναι επίσης ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCC) της Κούβας από το 2021, προέτρεψε το υπουργικό συμβούλιο, στην ομιλία των εγκαινίων του, να «λύσει τα προβλήματα της αναποτελεσματικότητας» στη χώρα, προκειμένου να «αυξήσει την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών και για τον έλεγχο του πληθωρισμού».
Επέκρινε επίσης τη «γραφειοκρατία, την αδιαφορία και την απαράδεκτη διαφθορά» που εμποδίζουν την πρόοδο της χώρας, λεία ορισμένων «βαθιών δυσκολιών».
«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα, ανακηρύσσω τον Μιγκέλ Μάριο Ντίαζ-Κανέλ Μπερμούντεζ πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Εστεμπάν Λάζο, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, παρουσία του Ραούλ Κάστρο, 92 ετών. Ντυμένος με την παραδοσιακή λαδί στολή του, ο τελευταίος συνεχάρη τον επανεκλεγέντα πρόεδρο.
Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης στην οποία είχε πρόσβαση μόνο ο κρατικός Τύπος, επανεξελέγη και ο αντιπρόεδρος Salvador Valdes Mesa, 77 ετών. Το Κοινοβούλιο επανεξέλεξε επίσης τον πρόεδρό του, Esteban Lazo, και την αντιπρόεδρο – Ana Maria Mari Machado.

Η νομισματική μεταρρύθμιση του Ντιάζ το 2021 προκάλεσε πληθωριστικό σπιράλ και ξαφνική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό.

Μία από τις «σπάνιες επιτυχίες» του Miguel Diaz-Canel ήταν «η μετάβαση σε ένα καθεστώς που ηγείται μια νέα γενιά, γεννημένη μετά το 1959, που δεν φέρει το όνομα του Κάστρο», πιστεύει ο Jorge Duany, από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία του ήταν η κακή διαχείριση των διαδηλώσεων» τον Ιούλιο του 2021, τις μεγαλύτερες στο νησί από το 1959, που είχε ως αποτέλεσμα έναν θάνατο και δεκάδες τραυματισμούς. Περισσότερα από 1.300 άτομα έχουν επίσης συλληφθεί και σχεδόν 500 έχουν καταδικαστεί σε έως και 25 χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Cubalex που εδρεύει στο Μαϊάμι. Η κρίση οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο περισσότερων από 300.000 Κουβανών μόνο το 2022.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More