Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυρ. Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Άλμα στις διμερείς σχέσεις – Οι επόμενες κινήσεις για κεφαλαιοποίηση της Διακήρυξης των Αθηνών

Τις επόμενες κινήσεις σχεδιάζουν Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν τη Διακήρυξη των Αθηνών για τη Φιλία και την Καλή Γειτονία και να διευρύνουν το πεδίο της συνεργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά διευκρινίσεις για τη διπλωματική ουσία της Διακήρυξης.

Αθήνα και Άγκυρα σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για ένα άλμα στις διμερείς σχέσεις, υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι οι διαφορές παραμένουν, αλλά δεν πρέπει να οδηγούν σε κρίσεις.

«Δικαιώνει την επιλογή μας να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο, επιδιώκοντας με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα (και χωρίς αυταπάτες) να συνυπάρχουμε με τους γείτονές μας στη βάση όσων μας ενώνουν. Να διαφωνούμε, κι αν οι διαφορές μας δεν γεφυρώνονται, να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καθώς η Αθήνα γνωρίζει ότι η τουρκική αναθεωρητική ατζέντα παραμένει σε πλήρη ισχύ, ο υπουργός Άμυνας επισημαίνει ότι για να γίνουν επιπλέον βήματα είναι η Τουρκία αυτή που πρέπει να κάνει πίσω βήματα.

«Χρειάζεται και μία αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας σε δομικά ζητήματα τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν την παλινδρόμηση στην ένταση. Το casus belli για την άσκηση νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας, το Τουρκο- Λιβυκό Μνημόνιο, την παντελώς αστήρικτη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λύσει τη διαφορά της με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής, αποκλείοντας όμως τη διεύρυνση της διμερούς ατζέντας.

«Για οτιδήποτε άλλο από όσα θέτει η Τουρκία, τα πράγματα είναι λυμένα, ξεκάθαρα και διευθετημένα από Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές ρυθμίσεις διεθνών οργανισμών και δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Διευκρινίσεις για το κατά πόσο η Διακήρυξη των Αθηνών εξασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα, ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Το κλίμα αυτό του διαλόγου και της μείωσης των εντάσεων δεν μπορεί να είναι μια φούσκα που θα διαλυθεί μόλις ο κ. Ερντογάν εξασφαλίσει την αγορά των F16 και των Eurofighter» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έμφαση στη θετική ατζέντα δίνει ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών.

«Πετύχαμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, χάρη στις πολυάριθμες θεματικές της Θετικής Ατζέντας» σημείωσε ο Κώστας Φραγκογιάννης.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συμμετέχει τη Δευτέρα (11/12) ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More