Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυρ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη – Απέκλεισε αποχώρηση από την πρωθυπουργία

Στις φήμες που τον θέλουν να αναλαμβάνει στο μέλλον ευρωπαϊκό αξίωμα, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερα τιμή από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «η Πρωθυπουργία δεν είναι σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. (…) Δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τήρησε τη δέσμευσή του στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα την κάνει ξανά μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, κι επιπλέον τόνισε ότι «ένα κόμμα πρέπει να έχει το δάχτυλό του στον σφυγμό της κοινωνίας».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης:

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Τώρα θέλω, κ. Πρόεδρε, ένα-δύο πολιτικά ερωτήματα πριν κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη.

Πρώτα απ’ όλα, έχετε απέναντί σας μια αντιπολίτευση σήμερα πολυδιασπασμένη, έτσι; Η οποία όμως, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, σε ορισμένα ζητήματα δείχνει συναινετική διάθεση. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την τροπολογία για το μεταναστευτικό, ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, τάσσεται υπέρ των καμερών στα γήπεδα, πράγματα που δεν τα είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα.

Θέλω να μου πείτε πώς το κρίνετε αυτό και αν προσδοκάτε και αν θα επιδιώξετε αυτή τη συναίνεση και σε άλλα μεγάλα θέματα και τι θα κάνετε από την πλευρά σας για να την πετύχετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ δεν έχω ποτέ αποκρούσει οποιαδήποτε διάθεση για συναίνεση. Και πρέπει να σας θυμίσω ότι και την προηγούμενη τετραετία, παρά τα όσα έλεγαν τα κόμματα στην προεκλογική τους περίοδο, πολλά νομοσχέδια τελικά, ή τμήματα νομοσχεδίων, ψηφίστηκαν με θετικές ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θετικό είναι αυτό.

Και μακάρι ο καινούργιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, αν και τον βλέπω μερικές φορές να παλινωδεί μεταξύ συναινετικών κινήσεων και ενός λόγου που είναι πολύ ακραίος και μου θυμίζει τα χειρότερα πρόσωπα, τουλάχιστον ως προς την οξύτητα του λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά είναι νέος ακόμα και καινούργιος Πρόεδρος, θα κριθεί στην πορεία.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον κ. Ανδρουλάκη. Και θα κριθούν στα δύσκολα. Για το νομοσχέδιο το οποίο συζητήσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση ακόμα. Να δούμε λοιπόν πώς θα τοποθετηθεί απέναντι σε αυτό το οποίο εμείς εισηγούμαστε.

Από εκεί και πέρα όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς έχουμε μια εντολή δραστικών και τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Και υλοποιούμε, όπως βλέπετε, αυτή την εντολή. Θυμάμαι ότι τους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής μας θητείας υπήρχε κάποια επιφύλαξη σχετικά με τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου.

Γιώργος Κουβαράς: Ότι έχετε ανακόψει ρυθμούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχα πει τότε: «κοιτάξτε, έκανα ένα μεγάλο και εκτεταμένο rotation, δώστε λίγο χρόνο στους Υπουργούς να εξοικειωθούν με τα Υπουργεία τους». Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν έχουμε πατήσει «φουλ το γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις και ότι υλοποιούμε με μεγάλη ταχύτητα το προεκλογικό μας πρόγραμμα, χωρίς εκπτώσεις.

Γι’ αυτό εκλεγήκαμε, γι’ αυτό θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα και τα δείγματα γραφής, τουλάχιστον ως προς την οικονομία -παρά το πρόβλημα της ακρίβειας, θέλω να το τονίσω- είναι θετικά.

Βλέποντας και την κίνηση στην αγορά τα Χριστούγεννα και αναγνωρίζοντας απόλυτα, κ. Κουβαρά, ότι υπάρχει κόσμος που τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα, αλλά η κίνηση στην αγορά ήταν αυξημένη, οι έμποροι ήταν ικανοποιημένοι, τα καταλύματα στους χειμερινούς προορισμούς ήταν γεμάτα. Είναι εικόνα μιας οικονομίας η οποία βασικά πηγαίνει καλά.

Και οι προβλέψεις μου για το 2024, ειδικά ως προς τις επενδύσεις και ως προς την δυναμική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, οι εκτιμήσεις μου είναι πολύ αισιόδοξες.

Γιώργος Κουβαράς: Να γυρίσω λίγο στην αντιπολίτευση. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα ότι μπορεί να υπήρξε κάποια δική σας πρόταση προς τον κ. Κασσελάκη να γίνει Υπουργός το 2019. Έχει κάποια βάση αυτή η συζήτηση; Έγινε ποτέ καμία επαφή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα αστειεύεστε, βέβαια.

Γιώργος Κουβαράς: Λέω αυτό που διάβασα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.

Γιώργος Κουβαράς: Δεν μου λέτε κάτι άλλο τώρα, κάποιοι λένε ότι επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από την άλλη μεριά εσείς προσωπικά έχετε κερδίσει μια αναγνώριση με βάση την πορεία της Ελλάδας στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, αυτό τροφοδοτεί κάποια σενάρια ότι μπορεί εσείς να εγκαταλείψετε κάποια στιγμή την πρωθυπουργία και να πάτε σε ένα ευρωπαϊκό αξίωμα. Συζητιέται μάλιστα αυτό ότι θα μπορούσε να συμβεί μετά τις ευρωεκλογές, με την έννοια ότι τότε δίνονται τα όποια ευρωπαϊκά αξιώματα. Θέλω να ρωτήσω αν είναι κάτι που σας ενδιαφέρει, αν είναι κάτι που το συζητάτε, αν είναι μέσα στις σκέψεις σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής», προς τα πάνω.

Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Άρα είστε ξεκάθαρος σε αυτό. Να πω ότι σήμερα συμπληρώνετε οκτώ χρόνια στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, έτσι δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι, μου το θύμισε ένας συνεργάτης μου το πρωί. 10 Ιανουαρίου του 2016, μια εκλογή που ήταν έκπληξη για πολλούς, όπως θυμάστε.

Αλλά μιας και το λέτε, γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω και βλέποντας τις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει: να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία, να τη διευρύνω, να την ανανεώσω, να την φέρω πιο κοντά σε κοινωνικά ρεύματα, να την κάνω πιο συμπεριληπτική αλλά και πιο προοδευτική, κρατώντας ταυτόχρονα ακέραιες και ατόφιες τις αξίες μας, νομίζω ότι αυτή τη δέσμευση που είχα δώσει τότε στους ανθρώπους εκείνους που στήθηκαν στην ουρά να με ψηφίσουν, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να μην ανήκαν και στη Νέα Δημοκρατία, την τήρησα.

Όπως τήρησα και τη δέσμευσή μου απέναντι στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα ξανακάνω τη Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Νομίζω ότι αν το 2016 λέγατε «αυτός ο νέος αρχηγός» -για τον οποίον κάποιοι μπορεί να είχαν επιφυλάξεις, όπως θυμάστε, κάποιοι τον είχαν αντιμετωπίσει και με μεγάλη ειρωνεία, με απαξίωση σχεδόν θα έλεγα-, αν σας έλεγαν το 2016 ότι αυτός θα μπορέσει να κερδίσει δύο εκλογές, φέρνοντας δύο φορές ποσοστό 40%, μάλλον δεν θα το πιστεύατε ή δεν θα βάζατε λεφτά σε αυτή την πρόβλεψη.

Γιώργος Κουβαράς: Αλήθεια είναι, έχετε δίκιο ότι τότε δεν σας αντιμετώπιζαν όπως σας αντιμετωπίζουν τώρα, αυτό είναι βέβαιο. Αλλά θέλω να ρωτήσω, μιας και το είπατε εσείς, ότι ανοίξατε τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθήσατε να την κάνετε πιο συμπεριληπτική, αυτό δεν σας δημιουργεί ένα ζήτημα με το δεξιό εκλογικό της κοινό; Γιατί αυτό λένε κάποιοι, ότι την αποξενώνετε από τη δεξιά της ταυτότητα τη Νέα Δημοκρατία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθόλου. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί κάλλιστα να συγκεράσει τα παραδοσιακά συντηρητικά της χαρακτηριστικά με έναν νεοτερισμό, ο οποίος -όπως σας λέω- είναι ευθυγραμμισμένος με τον τρόπο με τον οποίον προοδεύει η ίδια η κοινωνία. Η κοινωνία είναι πολύ πιο σύνθετη από ένα κόμμα, αλλά ένα κόμμα πρέπει να έχει το δάχτυλό του στον σφυγμό της κοινωνίας.

Νομίζω ότι αυτές οι ταμπέλες έχουν πολύ λιγότερη σημασία. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική του διακήρυξη μίλησε για την ανάγκη να ξεφύγουμε από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς. Το είδε αυτό το 1974, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά και γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να έχουν πιο, θα έλεγα, πατριωτικές ανησυχίες, για δείτε πού είναι η Ελλάδα σήμερα, πού είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας σήμερα, πού ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Η μόνη χώρα η οποία παρουσίασε στην Ευρώπη ως παράδειγμα επιτυχίας τη διαχείριση του προσφυγικού. Ήρθε η Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σοσιαλίστρια, και μας έδωσε τα εύσημα γι΄ αυτό το οποίο κάνουμε.

Γιώργος Κουβαράς: Εννοείτε προχθές που πήγατε μαζί στο Υπουργείο Μετανάστευσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, γι΄ αυτό το οποίο κάναμε. Και, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι όλοι είμαστε με τον τρόπο μας πατριώτες. Και όλοι νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε αλλά όταν η χώρα πηγαίνει καλά κι όταν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό νομίζω ότι όλοι πρέπει να αισθανόμαστε κάποια τουλάχιστον ικανοποίηση.

Γιώργος Κουβαράς: Τελευταίο ερώτημα, για τις ευρωεκλογές, συναρτώμενο με όλα αυτά που συζητάμε: θα συνεχίσετε το πολιτικό άνοιγμα που κάνετε τα τελευταία χρόνια στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών; Θα είναι υποψήφιοι με σταυρό όλοι οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Και με ποιο πολιτικό σκεπτικό θα καταρτίσετε το ψηφοδέλτιο; Θα δούμε πρόσωπα πάλι λαμπερά από το lifestyle κλπ, ή αυτό μας τελείωσε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια με κριτήριο τα πρόσωπα να μπορούν να είναι σε θέση να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο ως Έλληνες ευρωβουλευτές. Αυτό είναι, θα έλεγα, το αποκλειστικό μου κριτήριο: ποιοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά την επόμενη μέρα και από αυτό το κριτήριο απορρέουν όλες οι επιλογές μου.

Δεν θα είναι «ψηφοδέλτιο lifestyle». Αυτό, εξάλλου, νομίζω το έχω αποδείξει και από τις επιλογές που έκανα, παραδείγματος χάρη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν και να σταθούν, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα και πειθώ, σε ένα δύσκολο βήμα όπως το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και να εκπροσωπήσουν τελικά την Ελλάδα, την παράταξη αλλά και την Ελλάδα, επάξια.

Γιώργος Κουβαράς: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ, κ. Κουβαρά.

Γιώργος Κουβαράς: Να είστε καλά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More