Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κωνσταντινούπολη: Σε φορτισμένο κλίμα η συνάντηση Ερντογάν – Ζελένσκι

Με τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν

 
Οι δύο πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στην ατζέντα οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και η Συμφωνία για τα Σιτηρά που λήγει στις 17 Ιουλίου. 

Ωστόσο, το κλίμα φορτίστηκε από τη δήλωση Ζελένσκι ο οποίος και προειδοποίησε ότι «η έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», αναφερόμενος στο τουρκικό βέτο ως πρός την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, , όταν αυτή εξακολουθεί να ανοίγει την αγκαλιά της στους τρομοκράτες, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν υποδεχτεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για τη στάση της της Άγκυρας στη Σϋνοδο Κορυφής του Βίλνιους.

«Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μια χώρα όπου οι τρομοκράτες έχουν ξεφύγει; Πώς μπορεί μία χώρα που αποτυγχάνει να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατία να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικών σχολών στην Κωνσταντινούπολη.

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής, σε μια προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, κατηγορώντας την για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, είπε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών».

  Το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Φανάρι, όπου στις 10 θα συναντηθεί με το Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More