Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κως: Το βραβευμένο Ντοκιμαντέρ ”Η Μπάντα” στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, που τιμάται στις 19 Μαΐου, πραγματοποιείται το Σάββατο 13 Μαΐου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Κω.

Θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη (Δημοσιογράφου της ΕΡΤ)  με τίτλο , ” Η Μπάντα” ενώ η χορωδία των παιδιών του 2ου και του 4ου Δημοτικού Σχολείου (υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής Αμπατζίδου Ιωάννας) θα μεταφέρει εικόνες δραματοποιημένες από τον Ξεριζωμό .

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ποντίων Κω υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κω.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων της εκπομπής της ΕΡΤ – 3 “Αληθινά σενάρια”, ο δημοσιογράφος και ερευνητής Νίκος Ασλανίδης επισκέφθηκε περίπου 50 χώρες και πάντοτε από τις αφηγήσεις ηλικιωμένων άκουγε για μία μπάντα τα μέλη της οποίας, λήστευαν, βίαζαν και δολοφονούσαν και ήταν υποχρεωμένοι – υπό την απειλή των όπλων – να παίζουν μουσική.

“Τα 13 από τα 16 μέλη της μπάντας ‘’ εξηγεί ο δημιουργός του Ντοκυμαντέρ ’’ήταν σύμφωνα με τις αφηγήσεις ηλικιωμένων Πόντιων, Έλληνες και μόνον οι τρεις ήταν Τούρκοι. Αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, δηλαδή να παίζουν μουσική, να παίζουν εμβατήρια την ώρα που δολοφονούνταν οι συμπατριώτες τους και πολλές φορές φίλοι, γείτονες, αλλά και συγγενείς τους. Αυτό δεν μπορούσα να το εξηγήσω ώσπου κάποια στιγμή έμαθα ότι τα μέλη της δολοφονήθηκαν από τον Τοπάλ Οσμάν, αλλά ένας κατάφερε να γλυτώσει την τελευταία στιγμή και κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα και να εγκατασταθεί στην Καβάλα. Ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος ο οποίος λίγο πριν πεθάνει – το 1965 – έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο  «Σελίδες από την ιστορίαν της Κερασούντος και τα τερατουργήματα του αιμοσταγούς Τοπάλ Οσμάν καθ όλη την περιφέρεια του Πόντου»

Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια έρευνας για να βρει ο Νίκος Ασλανίδης , το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο είχε στη συλλογή του ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Κώστας Φωτιάδης. Σ’ αυτό ακριβώς το βιβλίο βασίστηκε και δημιούργησε αυτό το μοναδικό ιστορικό ντοκιμαντέρ για την γενοκτονία των Ποντίων.

Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδη.

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More