Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κόσοβο: H ένωση δήμων με σερβική πλειοψηφία, είναι υποχρέωση για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο Γερμανός Πρέσβης

Ο Γερμανός πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο, Jorn Rohde, δήλωσε ότι η ένωση δήμων με σερβική πλειοψηφία στο βορρά είναι υποχρέωση για το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης πρόσθεσε ότι η συζήτηση δεν αφορά το αν θα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία των Βρυξελλών και της Οχρίδας, αλλά η εφαρμογή της τόσο από το Κοσσυφοπέδιο όσο και από τη Σερβία.

«Το έχω ξαναπεί, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η εφαρμογή και όχι η συζήτηση για το πώς θα φτάσουμε εκεί. Γιατί παλαιότερα υπήρχαν πολλές συμφωνίες που είχαν υπογραφεί αλλά δεν εφαρμόζονται. Γι’ αυτό είμαστε πλέον επικεντρωμένοι στην εφαρμογή. Βλέπουμε τώρα την εφαρμογή του ενεργειακού οδικού χάρτη, καθώς και την εφαρμογή που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αλλάζουν πινακίδες κυκλοφορίας. Για εμάς, η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών και της Οχρίδας είναι σημαντική. Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του, επίσης και η Σερβία.

Αυτό περιμένουν από αυτήν η ΕΕ, η Γερμανία και όλοι οι στενοί εταίροι του Κοσσυφοπεδίου. Υποχρέωση του Κοσσυφοπεδίου από το 2015 είναι η ίδρυση της Ένωσης Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία και μέρος των συμφωνιών των Βρυξελλών και της Οχρίδας για το Κοσσυφοπέδιο, ενώ το πιο σημαντικό είναι η ίδρυση της AKSHS. Όπως είπαμε, επίσης μόλις ξεκίνησε και η άλλη πλευρά, η Σερβία, η οποία  πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά της», τόνισε ο Rohde.

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας, η επίλυση των εντάσεων στο βορρά γίνεται μέσω της διαδικασίας εξομάλυνσης και της ίδρυσης του συνδέσμου.

«Μέρος της λύσης και η λύση είναι η διαδικασία εξομάλυνσης που θα επιφέρει η Ένωση Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία και στοχεύει στην εξομάλυνση της ζωής για όλους στο Κοσσυφοπέδιο», συμπεριλαμβανομένου του Βορρά», υπογράμμισε ο Γερμανός πρέσβης.

Πηγή: abcnews.al 

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More