Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κύπρος: 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

Σαράντα εννιά χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οι χιλιάδες νεκροί και οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες και η παράνομη κατοχή του 37% της μεγαλονήσου χαράζουν μέχρι σήμερα τη συλλογική μνήμη.

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι αλήθεια σημαίνει άρνηση υποταγής στη λήθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα παράνομα τετελεσμένα της διπλής εισβολής του 1974 και υποστήριξε ότι «Ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μια διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα με στρατό κατοχής στο έδαφός της. Μόνη λύση η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την ημέρα της επετείου επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν για να παραστεί στα εγκαίνια του αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου. Παρακολούθησε την παρέλαση του στρατού κατοχής και μίλησε για δύο κράτη στη μεγαλόνησο, ερχόμενος κόντρα τόσο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αγνοώντας ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ένωσης. Κι αυτά μόλις λίγες μέρες αφού απαίτησε την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος πέταξε απευθείας απ’ το Άμπου Ντάμπι στην Τύμπου, αφού όμως πρώτα μπήκε στο τουρκικό FIR κι αλλάζοντας τον αριθμό της πτήσης. Επιχειρεί έτσι, εμμέσως, να νομιμοποιήσει διεθνώς το ψευδοκράτος.
 
Ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότιτέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της προσέγγισης και της αποκλιμάκωσης της έντασης και προειδοποίησε: «Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του πεδίου. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμιά παραχώρηση προς την κατεύθυνση που κινείται σήμερα η Τουρκία της δημιουργίας δύο κρατών. Οι σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας περνούν μέσα απ’ την καταλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας και τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε θεμελιώδη ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό».
 
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ διαμήνυσε, δείχνοντας και προς την Άγκυρα, ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός μελών του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να στρέφεται κατά χωρών της Συμμαχίας.
 
Στις τελετές μνήμης στην Κύπρο παρέστησαν ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. 

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More