Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Αρβανιτόπουλος: Ιράν και Χαμάς επιδιώκουν να εκτροχιάσουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες

Φοβάμαι ότι δεν θα αποφύγουμε ευρύτερη ανάφλεξη, τουλάχιστον όσον αφορά την εμπλοκή της Χεζμπολάχ του νότιου Λιβάνου, εκτιμά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Αρβανιτόπουλος, αναλύοντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» την κατάσταση μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. «Άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου για να δηλητηριάσει τις επόμενες γενιές και να καταστήσει την ισραηλινο παλαιστινιακή συμφιλίωση αδύνατη,», όπως ανέφερε.

Για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου ο καθηγητής, επισημαίνει ότι «ο Μπάιντεν για πρώτη φορά αναφέρθηκε και στην 11η Σεπτεμβρίου και είπε ότι η οργή οδήγησε σε λάθος αποφάσεις, προτρέποντας το Ισραήλ να μην κάνει το ίδιο λάθος. «Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση δεν θα αποβεί υπέρ του Ισραήλ. Είναι προφανές ότι θα καταλήξει, σε εκατόμβη νεκρών ένθεν και κείθεν και σε ένα πόλεμο εκ του συστάδην, σε αντάρτικο πόλεμο.

 «Η Χαμάς προκάλεσε  το Ισραήλ σε δυσανάλογη απάντηση»

Στην ερώτηση της Χριστίνας Βίδου, για τους στόχους της Χαμάς, ο κ. Αρβανιτόπουλος εξήγησε ότι «η Χαμάς ήθελε να παγιδεύσει ουσιαστικά τους Ισραηλινούς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας σε ένα αντάρτικο πόλεως κατά βάσιν, για να έχει το πλεονέκτημα σε αυτό τον ασύμμετρο πόλεμο, όπου όλα είναι παγιδευμένα και οι άμαχοι ανθρώπινες ασπίδες.

Ουσιαστικά η Χαμάς είναι μια εξτρεμιστική θεοκρατική οργάνωση όπως ο ISIS, η οποία δεν θέλει την ύπαρξη του κράτους τοτου Ισραήλ. Αυτό το οποίο επεδίωξε η Χαμάς είναι να εκτροχιάσει την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη. Όπως είχαμε δει από τις συμφωνίες  με τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου και την επικείμενη συμφωνία του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία».

Ο στόχος της Χαμάς δεν είναι να γίνει ένα παλαιστινιακό κράτος. Ο στόχος η Χαμάς είναι να εξαλειφθεί το ισραηλινό κράτος από τον χάρτη, τόνισε ο καθηγητής.

Ακόμα και αραβικά κράτη όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, που  με μια παγωμένη ειρήνη  έχουν εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις τους με το Ισραήλ  εχθές ακύρωσαν την τετραμερή με τον Μπάιντεν, υπενθύμισε ο Κώστας Αρβανιτόπουλος. 

Ιράν και Χαμάς επιδιώκουν ανακατανομή δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

Μπορεί το Ιράν να μην ήταν πίσω από την επίθεση Χαμάς. αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Χαμάς.

Το Ιράν έχει ένα συμφέρον, γιατί όλη αυτή η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες απομόνωνε την Τεχεράνη, Συνεπώς, έχουμε έναν κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης

Βλέπουμε ότι η Χεζμπολάχ έχει ήδη αρχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ και ήδη εστάλησαν στην Ανατολική Μεσόγειο  δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα με τα συνοδά πλοία για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην ευρύτερη ανάφλεξη της περιοχής, αναφέρει ο καθηγητής.

Χερσαία επέμβαση: «Δεν είναι μπαρουτοκαπνισμένοι στρατιώτες, όπως το 1973»

Η χερσαία επέμβαση θα είναι εξαιρετικά δυσχερής επιχείρηση και γι αυτό άλλωστε παίρνει συνεχείς αναβολές. Όπως είπε ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, ξέρουν και οι Ισραηλινοί  ότι θα υπάρχει εκατόμβη θυμάτων. 

Ο ισραηλινός στρατός αποτελείται αυτή τη στιγμή κατά πλειοψηφία από εφέδρους. Δεν είναι μπαρουτοκαπνισμένοι στρατιώτες, όπως εκείνοι στον πόλεμο του 1973, πρόσθεσε. 

Αυτό λοιπόν το οποίο κάνουν οι Ισραηλινοί, ουσιαστικά είναι προσπαθούν να εκκενώσουν όσο μπορούν, με την εντολή και την παραίνεση προς τους αμάχους να φύγουν προς τον Νότο, να εκκενωθεί το βόρειο κομμάτι της Γάζας, όπου κατά την εκτίμηση, βρίσκονται οι κύριοι στρατιωτικοί στόχοι.

«Βλέπουμε ότι ο Μπάιντεν προσπάθησε να κρατήσει τους Ισραηλινούς. Κατόρθωσε τουλάχιστον να ανοίξει το νότιο σύνορο για να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους. Η χερσαία επέμβαση νομίζω ότι θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Φοβούμαι ότι δεν θα αποφύγουμε ευρύτερη ανάφλεξη από την Χεζμπολά του νοτίου Λιβάνου που υποστηρίζεται από τη Χαμάς», επισημαίνει κλείνοντας ο Κώστας Αρβανιτόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More