Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης μετά και την επενδυτική βαθμίδα

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός και στο επίκεντρο των επαφών που είχε βρέθηκαν τόσο η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όσο και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Θα προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν είναι πολιτικά επώδυνες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε τους δείκτες της ελληνικής Οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ειδικά μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έστειλε ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο, παρουσιάζοντας στην έδρα της Morgan Stanley τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον στη χώρα και υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα για να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει θα συνεχιστεί. Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται και ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια».

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στην ισχυρή θέση της χώρας σε γεωπολιτικό επίπεδο, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει εκ νέου σήμα για ακόμα πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι η μόνη οδός για να ηττηθεί ο λαϊκισμός είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στην Ελλάδα εξελέγη μία λαϊκιστική κυβέρνηση πολύ πριν άλλες ευρωπαϊκές χώρες πειραματιστούν με λαϊκιστές. Ο λόγος για τον οποίο νομίζω ότι καταφέραμε να αυξήσουμε το ποσοστό των ψήφων μας -κάτι δύσκολο σε αυτούς τους γεμάτους προκλήσεις καιρούς- ήταν επειδή οι πολίτες αναγνώρισαν ότι κάναμε πράξη αυτό που τους είπαμε. Η αύξηση των πραγματικών μισθών είναι ένας βασικός δείκτης βάσει του οποίου θα κρίνω τον βαθμό επιτυχίας μου στο τέλος της θητείας μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, σε ειδική εκδήλωση της ομογένειας, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν «ενάρετο κύκλο» στον οποίο έχει μπει πλέον η Ελλάδα, χαρακτήρισε ποσοστό ευθύνης το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, ενώ προσέδωσε πολιτικά χαρακτηριστικά στην επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών. Έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε. Και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να γνωρίζει ότι τελικά μπορεί να έχει ένα μέρισμα από αυτήν τη νέα δυναμική ανάπτυξη.

Και βέβαια θέλουμε και στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, σε λίγους μήνες από τώρα, να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και πάλι ένα υψηλό ποσοστό ώστε να εδραιώσουμε αυτή την πολιτική υπεροχή την οποία διαμορφώσαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αντιδράσεις που αυτό έχει προκαλέσει στους αυτοαπασχολούμενους, έστειλε σήμα από το Λονδίνο ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμα κι αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες.

Το επενδυτικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Microsoft και το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτέλεσε ευκαιρία προκειμένου να αναδειχθούν οι μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας και η αλλαγή σελίδας από το 2019 μέχρι σήμερα. Σήμα από τον πρωθυπουργό προς το εσωτερικό της κυβέρνησης ότι δεν θα ανεχτεί καμία αλαζονεία, καμία αντίληψη πολιτικής υπεροχής, απλώς και μόνο επειδή η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, τρία είναι τα στοιχήματα της κυβέρνησης η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, η μείωση των ανισοτήτων, αλλά και η αύξηση των πραγματικών μισθών.

Εθνικός στόχος η επανένωση των γλυπτών

Με το καλημέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την εθνική διεκδίκηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησίας. Τα Γλυπτά εκλάπησαν από τον Έλγιν», υπογράμμισε μιλώντας επί βρετανικού εδάφους στο BBC.

Επίσης ανέφερε πως: «Έχουμε περιμένει για εκατοντάδες χρόνια και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους. Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα].

Και ενώ η ελληνική πλευρά κρατά για την ώρα χαμηλό τον πήχη των προσδοκιών ενόψει και των βρετανικών εκλογών, ο ηγέτης των Εργατικών -που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- εμφανίζεται, σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, υπέρ μίας συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα σε περίπτωση εκλογικής νίκης του.

«Θα κρατήσουμε τον υπάρχοντα νόμο (για τα βρετανικά μουσεία) αλλά αν μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία δανεισμού αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την Ελληνική Κυβέρνηση, εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο», δήλωσε στους FINANCIAL TIMES συνεργάτης του Κιρ Στράμερ.

Η οικονομία κυριάρχησε πάντως και στο τετ α τετ Μητσοτάκη – Στράμερ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει πως: Έχουμε πολλά καλά νέα όσον αφορά στην ελληνική οικονομία. Έπειτα από πολλά δύσκολα χρόνια, γυρίσαμε σελίδα μια και καλή. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό και υπάρχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα.

«Συγχαρητήρια για την εκλογική σας νίκη, όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο φορές», ανέφερε ο Κιρ Στράμερ.

«Έχουμε απόλυτη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, έχουμε λάβει μία ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Mε τον ηγέτη των Εργατικών, συζήτησαν τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας και τις επενδύσεις στις υποδομές, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν για τη σημασία των ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την οικονομία: «Ήταν έντονο το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές. Υπήρχε ένα σύννεφο και αυτό είχε να κάνει με τις εκλογές του 2023 και την απλή αναλογική. Αυτό διαλύθηκε».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

αποστολή στο Λονδίνο: Δημήτρης Γκάτσιος

Σχετικές ειδήσεις

Πρόσκληση Μητσοτάκη για επενδύσεις από Λονδίνο: «Έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο» – «Εθνική διεκδίκηση η επανένωση των Γλυπτών»

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Εκφράζω την ενόχλησή μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More