Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Μποτόπουλος στο Πρώτο: Διπλά τραυματική η πιθανή διαφθορά ευρωβουλευτών για όσους πιστεύουν στην Ευρώπη (audio)

«Και την κατάσταση στην Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωρίζω και πονάω και δεν έχω λόγο να κρύψω ότι και την ίδια την κ. Καϊλή την γνωρίζω προσωπικά και επλήγην και εγώ από αυτή την εν εξελίξει κατάσταση» ανέφερε ο Συνταγματολόγος, πρώην Ευρωβουλευτής, Κώστας Μποτόπουλος, εξηγώντας γιατί η συγκεκριμένο υπόθεση είναι «επώδυνη» για τον ίδιο, στη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Όσο αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι, με την ιδιότητά του ως νομικός, ο κ. Μποτόπουλος, εξήγησε ότι υπάρχει μία εν εξελίξει ποινική διαδικασία, η οποία θα καλυπτόταν από την ασυλία της Ευρωβουλευτού, αλλά επειδή υπήρχε το στοιχείο της αυτόφωρης σύλληψης, ήρθη αυτομάτως η ασυλία και γι’ αυτό βρίσκεται σε κράτηση η συγκεκριμένη Ευρωβουλευτής. Στο αμέσως επόμενο στάδιο, σε 48 ώρες λέει ο βελγικός νόμος, θα πρέπει να αποφασίσει ο ανακριτής αν θα συνεχιστεί η κράτηση ή όχι, ανέφερε ο κ. Μποτόπουλος και η συνέχεια θα εξελιχθεί υπό τη βελγική δικαιοδοσία, καθώς στο Βέλγιο συνελήφθη και θεωρείται ότι έγινε κατά την άσκηση των εκεί αρμοδιοτήτων της.

«Η μία λοιπόν διαδικασία είναι αυτή, η δεύτερη έχει σχέση με τη βουλευτική ιδιότητα. Επί της οποίας ο κανόνας είναι ότι αυτή συνεχίζεται μέχρι να τελεσιδικήσει η ενδεχόμενη απόφαση δικαστηρίου, που σημαίνει να εξαντληθούν όλα τα μέσα. Να θυμίσω, γιατί έχουμε και το αντίστοιχο παράδειγμα, ο κ. Λαγός της Χρυσής Αυγής καταδικασμένος, συνεχίζει να είναι ευρωβουλευτής. Και το τρίτο που ισχύει μόνο για την κ. Καϊλή, λόγω της ιδιότητάς της ως Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι αν θα συνεχίσει υπό αυτή την ιδιότητα, αλλά αυτή είναι μια απόφαση που τη λαμβάνει η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχουμε ήδη ενδείξεις ότι η Πρόεδρος έχει συγκαλέσει για σήμερα μια συζήτηση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφαιρεθεί αυτή η ιδιότητα από την κ. Καϊλή» ανέφερε ο κ. Μποτόπουλος.

Επομένως, σημείωσε ο κ. Μποτόπουλος, απομένουν δύο διαδικασίες σε εκκρεμότητα, με την μία να είναι σε σχέση με την Ευρωβουλή, καθώς αν δεν παραιτηθεί από μόνη της η κ. Καϊλή, θα συνεχίσει να είναι Ευρωβουλευτής μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση και η δεύτερη και πιο σημαντική και για την ίδια και γενικότερα, είναι η εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας ενώπιον των βελγικών αρχών.

Όσο αφορά στη διαχείριση της υπόθεσης από τις βελγικές αρμόδιες αρχές, ο κ. Μποτόπουλος σημείωσε ότι η αίσθηση που δημιουργείται αναδρομικά είναι ότι είχε γίνει μεγάλη προεργασία, ότι η υπόθεση και κάποια πρόσωπα παρακολουθούνταν αρκετό καιρό πριν και επελέγη η στιγμή που θα γίνουν αυτές οι συλλήψεις, προφανώς γιατί είχαν πληροφορίες ότι ετοιμάζονταν κινήσεις των προσώπων αυτών. Το πιο εντυπωσιακό και από πλευράς κράτους δικαίου παραδειγματικό, επισήμανε ο πρώην Ευρωβουλευτής, είναι ότι δεν υπήρξαν διαρροές, σωστά τηρώντας το τεκμήριο αθωότητας, μέχρι να αποφασιστεί αν θα απαγγελθεί κατηγορία, αν θα συνεχιστεί η κράτηση.

«Και αυτό είναι όχι μόνο σωστό αλλά και απολύτως φυσιολογικό για ένα κράτος δικαίου. Δεν υπήρξαν φωτογραφίες, δεν γνωρίζουμε τίποτα σε σχέση με την κράτηση, μέχρι να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό δεν το έχουμε καθόλου καταφέρει και όλοι έχουμε στο μυαλό μας αντίστοιχες περιπτώσεις με τελείως διαφορετική αντιμετώπιση στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μποτόπουλος.

Μιλώντας για την άλλη πλευρά της υπόθεσης, το Κατάρ, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τεράστιο πολιτικό ζήτημα. «Θα έλεγα ότι είναι αργά για δάκρυα γιατί θα έπρεπε κανείς αυτά να τα σκεφτεί πριν του δώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο» τόνισε. Από κει και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο, όποιες εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν με το Κατάρ, είναι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, πιθανώς με διαβήματα διπλωματικά, με διακοπή σχέσεων διπλωματικών, με κάποιες κυρώσεις οικονομικές, παρότι δεν φαίνεται κάτι τέτοιο πιθανό, πάντως σε νομικό επίπεδο δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα. Άλλωστε, το Κατάρ αρνείται με βδελυγμία ότι έχει την παραμικρή σχέση, προσέθεσε ο κ. Μποτόπουλος.

«Οι ευρωβουλευτές έχουν πολύ καλές απολαβές και προνόμια. Το να γίνεται μια κατάχρηση δημοσίου χρήματος, πόσο μάλλον πιθανή διαφθορά από ανθρώπους οι οποίοι ζουν μια τόσο άνετη ζωή και οι οποίοι εκπροσωπούν υποτίθεται αλλά και στην πράξη, το σημαντικότερο πολιτικό σχέδιο της εποχής μας- γιατί αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση στα μάτια μου- είναι διπλά τραυματικό, ειδικά για αυτούς οι οποίοι πραγματικά πιστεύουν στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Μποτόπουλος.

Μάλιστα σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα ακόμα πλήγμα» που έρχεται να προστεθεί σε παλιότερες υποθέσεις, όπως την παραίτηση ολόκληρης της Επιτροπής Σαντέρ το 1999 για πιθανό χρηματισμό ή συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες πολλών επιτρόπων ή «περιπτώσεις που ευρωβουλευτές έβαζαν στην τσέπη λεφτά των βοηθών τους». «Όλα αυτά τραυματίζουν φυσικά την εικόνα της Ευρώπης και δίνουν επιχειρήματα στους αρνητές της και στους εχθρούς της και αντιπάλους της» είπε καταλήγοντας ο κ. Μποτόπουλος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More