Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Συνολάκης στο Πρώτο για άσκηση «Μίνωας» στην Κρήτη: Ήταν η μεγαλύτερη εθνική άσκηση- Στόχος μας να γίνονται τέτοιες ασκήσεις σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα (audio)

Με αφορμή την άσκηση «Μίνωας» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Κρήτη, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και έχει να κάνει με την αντίδρασή μας αλλά και τη θωράκισή μας σε σεισμούς και σε άλλα φυσικά φαινόμενα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με την Χριστίνα Βίδου, όπου βρέθηκε καλεσμένος, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αλλά και Επικεφαλής της συγκεκριμένης Άσκησης «Μίνωας».

«Η άσκηση αυτή είναι η μεγαλύτερη εθνική άσκηση» δήλωσε ο κ. Συνολάκης στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο. Το 2011 είχε γίνει επίσης μια μεγάλη πανευρωπαϊκή άσκηση πάλι στην Κρήτη, για να ελεγχθεί όχι μονάχα ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και επίσης η διακρατική βοήθεια. Με άλλα λόγια, ήταν μια άσκηση που το σενάριο υπερέβη τις δυνατότητες της Ελλάδας να την αντιμετωπίσει την κρίση, όποτε είχαν έλθει ενισχύσεις από το εξωτερικό. Αυτή η άσκηση μόλις τελείωσε. Είναι μια εθνική άσκηση. Το σενάριο δεν ήταν τόσο ακραίο και φυσικά μάθαμε πάρα πολλά πράγματα».

Ερωτηθείς εν συνεχεία, για το αν έχει κάποιο συμπέρασμα που να αφορά το κομμάτι της συνεννόησης των υπηρεσιών μεταξύ τους, ο κ. Κωσταντίνος Συνολάκης υπογράμμισε «αυτό το κομμάτι χρειάζεται ακόμα δουλειά. Μάλιστα γίνεται τώρα η αποτίμηση της άσκησης και μερικές φορές είναι σαν να μιλούν διαφορετική γλώσσα. Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει κανείς να τα δει, να τα αποτιμήσουμε. Είναι πολύ νωρίς. Η αποτίμηση θα πάρει πάρα πολλές μέρες να γίνει, να γίνουν και όλες οι σημειώσεις, να καθίσουμε να δούμε. Σαν πρώτη εικόνα είναι πόσο γρήγορα μπορεί κανείς να κάνει την εκκένωση. Και ειδικά στην Κρήτη να ξέρετε αλλά και σε οποιαδήποτε νησιωτική περιοχή, αν έχεις ένα σεισμό που είναι πάρα πολύ κοντά, το τσουνάμι θα έρθει μέσα σε τρία ή τέσσερα λεπτά, όπως έγινε στη Σάμο τον Οκτώβριο του 2020. Δεν πρέπει να περιμένει κανείς το μήνυμα το 112 και το τσουνάμιΠρέπει μόλις γίνει ένας μεγάλος σεισμός που διαρκεί πάνω από 15 δευτερόλεπτα να ξέρουν οι υπηρεσίες να κάνουν εκκένωση. Ποια υπηρεσία θα το κάνει; Είναι το Λιμενικό Σώμα για το λιμάνι, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Αυτά τα πράγματα δεν ήταν ξεκαθαρισμένα και πραγματικά ελπίζω να ξεκαθαρίσουν προτού να έχουμε ένα πραγματικό συμβάν. Πρέπει να ξέρουν οι υπηρεσίες τι θα κάνουν. Και αυτό η πολιτεία πρέπει να το μεριμνήσει».

Τέλος, αναφορικά με το αν είναι στα σχέδιά του να γίνουν τέτοιες ασκήσεις και σε άλλα σημεία, εκτός της Κρήτης, ο κ. Συνολάκης είπε «αυτό που θα προτείνουμε είναι να γίνονται τέτοιες ασκήσεις σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα τουλάχιστον μια μεγάλη άσκηση το χρόνο σε μια διαφορετική περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, μία για τα Επτάνησα, μία για τα νησιά του Αιγαίου, μια στο Βόρειο Αιγαίο, στη Θεσσαλονίκη, μια στα Δωδεκάνησα, ώστε να υπάρχει αυτή η προπόνηση του συστήματος, ώστε και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μπορούν να βλέπουν αυτού του είδους τα περιστατικά τα οποία μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει σε ένα τέτοιο συμβάν. Διότι, αυτό, όπως σας είπα, που είδαμε και με το 112 που ήταν εκεί πέρα, δεν ήξεραν πόσα τηλεφωνήματα θα έπαιρναν. Το ΕΚΑΒ δεν ήξερε δηλαδή, τι περιστατικά, πόσα τηλεφωνήματα θα ερχόντουσαν, ούτε η Πυροσβεστική, ούτε αστυνομία. Σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται τοπικά οι διάφορες υπηρεσίες να γνωρίζουν πόσο διαφορετικά περιστατικά μπορούν να πάρουν. Και επίσης το πιο σημαντικό πως κάνουμε την προτεραιοποίηση αυτών των περιστατικών».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More