Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Τσουμάνης (πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής): Βασικό αίτημα είναι να φύγει η αστυνομία από τις Θύρες των γηπέδων

Ήταν οργανωμένη επίθεση από 100 – 150 άτομα που χτύπησαν διμοιρία η οποία ήταν θεωρητικά η πιο ακάλυπτη, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, Κώστας Τσουμάνης, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom για τα επεισόδια στου Ρέντη και τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Ερωτηθείς για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας που ανακοινώθηκαν είπε ότι «με κάλεσμα της Ομοσπονδίας, μέσα σε διάστημα μισής ώρας 3.000 – 4.000 αστυνομικοί συγκεντρωθήκαμε όλοι έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διαμαρτυρηθήκαμε, με κύριο αίτημα να φύγει η αστυνομία από τις Θύρες των γηπέδων».

Συμφώνησαν να ελέγχει η ΕΛ.ΑΣ. τα γήπεδα για να ρίχνουν τις ευθύνες για τα επεισόδια

Το μόνο που συμφώνησαν όλες οι ΠΑΕ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο τέλος Αυγούστου ήταν να μπει η αστυνομία να ελέγξει τα γήπεδα. Ο λόγος που συμφώνησαν ήταν καθαρά για να ρίχνουν πάντα την ευθύνη στην αστυνομία όταν γίνονται επεισόδια, πρόσθεσε ο Κώστας Τσουμάνης διευκρινίζοντας:

«Η ευθύνη της αστυνομίας είναι στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, στους απλούς πολίτες και δεν αναφέρεται η φύλαξη στις θύρες. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει το ρόλο του σεκιούριτι. Δεν μπορεί αστυνομικός να ζητάει την ταυτότητα, να ταυτοποιεί το εισιτήριο. Σε μία ανώνυμη εταιρία, είτε λέγεται γήπεδο ποδοσφαίρου, είτε μπάσκετ, είτε ακόμη και ιδιωτική εταιρία οποιαδήποτε της χώρας, δεν μπορεί ένας αστυνομικός να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, ούτε να ελέγχει τις θύρες των οργανωμένων. Και τώρα συζητάμε για τα εισιτήρια, ενώ στα μέσα της περιόδου, οι περισσότερες ομάδες έχουν πουλήσει διαρκείας ήδη».

Στην ερώτηση της Σταυρούλας Χριστοφιλέα εάν ικανοποιεί η πρόταση να δοθεί ειδικό πριμ στους αστυνομικούς που θα πηγαίνουν στα γήπεδα, ο Κώστας Τσουμάνης απάντησε αρνητικά.

«Ασφαλώς και δεν μας ικανοποιεί. Με 30 ευρώ είναι σαν να εξαγοράζει αστυνομικό. Να συζητάμε τώρα να μας δώσουν ουσιαστικά ένα ποσόν λες και είμαστε εταιρία σεκιούριτι για να κάνουμε τον έλεγχο. Αυτό δεν είναι στις αρμοδιότητες μας».

Γνωρίζουμε ότι τα πολεμοφόδια υπήρχαν ώρες ή ημέρες πριν από τον αγώνα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, ρωτήθηκε για τα πολεμοφόδια και συμφώνησε ότι ήταν οργανωμένη επίθεση καθώς από τοπάρκινγκ, βρέθηκαν μέσα στο γήπεδο όπου υπήρχε, όπως είπε ορμητήριο.

Η ηγεσία έστειλε τις διμοιρίες όπως στέλνει βάσει των μέτρων τάξης σε κάθε αγώνα είτε είναι βόλεϊ, μπάσκετ ή ποδοσφαίρου Συγκεκριμένα επειδή ήταν η διμοιρία στο συγκεκριμένο σημείο και όπως προκύπτει από τις καταθέσεις γνώριζαν όλοι για το σχέδιο ότι θα δράσουν, οι οργανωμένοι βγήκαν και χτύπησαν μια διμοιρία η οποία ήταν μόνη της, θεωρητικά λοιπόν ακάλυπτη, είπε ο κ. Τσουμάνης και κλείνοντας τόνισε:

«Αν έγιναν λάθη στα μέτρα ή στο σχεδιασμό, αυτό είναι αλλουνού αρμοδιότητα. Απλά να σταθούμε ότι αυτά τα συγκεκριμένα 100 – 150 άτομα βγήκανε από έναν αθλητικό χώρο για τον οποίο είναι υπεύθυνη η εκάστοτε ομάδα. Γνωρίζουμε ότι τα πολεμοφόδια υπήρχαν ώρες πριν τον αγώνα, ακόμα και μέρες. Υπάρχουν χώροι στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίοι είναι κλειδωμένοι και ακόμα και με την πίεση των αστυνομικών δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ανοίξει εάν επικαλεστεί ιδιωτικό χώρο και ανώνυμη εταιρία. Πλην όμως έξω από τις θύρες πρέπει να είναι υπεύθυνη η αστυνομία»

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Newsroom»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More